Προς το οικόπεδο 12 πλέει το τουρκικό ερευνητικό Πίρι Ρέις την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, το Πίρι Ρέις βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και έχει βάλει πλώρη για το οικόπεδο 12, όπου διεξάγονται οι έρευνες για φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που συνεχίσει την ίδια πορεία τότε το Πίρι Ρέις θα διέλθει από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της γεώτρησης νωρίς το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών, του Πανεπιστημίου 9ης Ιουλίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το Πιρί Ρέις, το πλοίο άρχισε έρευνες στις 4.30 το απόγευμα. «Δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου» είπε ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος δεν διευκρίνισε που ακριβώς βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο.

Συνομιλία Παπανδρέου – Ερντογάν

Για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την έναρξη των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο συζήτησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στον Ταγίπ «Ερντογάν ότι «σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το τι κάνει και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή».

Η τηλεφωνική συνομιλία, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ήταν ξαφνικά αλλά υποκατέστησε την συνάντηση που θα είχαν στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι έρευνες μπορούν να προχωρήσουν μετά την επίλυση του Κυπριακού.

«Μονομερείς πρωτοβουλίες θα έβλαπταν τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η έρευνα και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης» φέρεται να σημείωσε κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον Ερντογάν σχετικά με τη στάση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε τη σημασία της ψύχραιμης στάσης» αναφέρει ο πρακτορείο ειδήσεων.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις

Σχεδόν καθημερινά πια στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ανεβάζουν τους τόνους για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά, δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

Σε ερώτηση από το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews για τις έρευνες ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι «δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία, για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

Πηγή: real.gr