Με ένα σκληρό πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να κατευνάσει τις ανησυχίες της τρόικας και να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Στα μέτρα αυτά, τα οποία αποφασίστηκαν κατά την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα (κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί,

ενώ κάποια άλλα εξειδικεύονται και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες) αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

• Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

• Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

• Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

• Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

• Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011-09-26

• Την εισαγωγή ενός τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Και πρόσθεσε: «ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Έως το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης».

Πηγή: real.gr