Ενα αξιοπρεπές εισόδημα της τάξεως των 550-620 ευρώ τον μήνα, εγγυημένο για 25 χρόνια, μπορεί να κερδίσει όποιος εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 10 κιλοβάτ

στη στέγη του σπιτιού ή του καταστήματός του, γλιτώνοντας παράλληλα από τον βραχνά της πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα χρήματα που σε ετήσια βάση κυμαίνονται από 6.600-7.500 ευρώ ανάλογα με την περιοχή -όπου υπάρχει μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη- είναι αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

«Μικρός παραγωγός» ενέργειας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε πολίτης, χωρίς να χρειάζεται να μπει σε καθεστώς επιτηδευματία, δηλαδή να κόβει αποδείξεις σε μπλοκάκι. Η διαδικασία είναι απλή και δεν χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία ή από άλλη υπηρεσία, ούτε περιβαλλοντική μελέτη. Η αίτηση γίνεται στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ (υπάρχει αναρτημένη και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της επιχείρησης) και περιλαμβάνει μια απλή περιγραφή της εγκατάστασης.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, δίνει μια προσφορά σύνδεσης, στην οποία αναφέρεται και το τελικό κόστος που θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπογράφεται η σύμβαση σύνδεσης και τελικά η σύμβαση συμψηφισμού, με διάρκεια 25 χρόνια. Η ίδια διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση που ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος είναι διαφορετικός από τη ΔΕΗ.

Μικρές επιχειρήσεις

Εκτός από τις κατοικίες, τα ηλιακά συστήματα μπορούν να μπουν σε μικρές επιχειρήσεις (όσες απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και ο ετήσιος ισολογισμός δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ). Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μπορούν να μπουν στη στέγη, στο δώμα ή στην πρόσοψη του κτιρίου, στα στέγαστρα της βεράντας, πάνω στα σκίαστρα ή σε βοηθητικούς χώρους. Στις πολυκατοικίες εγκαθίστανται στην ταράτσα, με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν εγγράφως όλοι οι ιδιοκτήτες. Αφού γίνει η τοποθέτηση, η ΔΕΗ εγκαθιστά ένα δεύτερο ρολόι, το οποίο μετρά την παραγωγή ενέργειας. Η ενέργεια που καταναλώνεται αφαιρείται από αυτή που παράγεται και εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο.

Η τιμή με την οποία η ΔΕΗ αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει μια κατοικία είναι 0,55 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου. Από το 2012, η τιμή θα μειώνεται κατά 5% για κάθε επόμενο έτος, έως το 2019. Η συνολική ισχύς κάθε εγκατάστασης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλοβάτ για κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές συνδεμένες με το εθνικό δίκτυο (ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη) και τα 5 κιλοβάτ για τα μη συνδεμένα νησιά. Ένα σύστημα 10 κιλοβάτ μπορεί να τοποθετηθεί άνετα σε μια στέγη 80 τ.μ. και το κόστος εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού. Η μέση τιμή στην αγορά κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ και είναι δυνατή η κάλυψη τμήματος του ποσού από συγκεκριμένες τράπεζες, που διαθέτουν σχετικά προγράμματα.

Χωράφια και οικόπεδα

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ σε χωράφια και οικόπεδα αποδεικνύεται εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση, αφού μπορεί να αποφέρει μηνιαίο εισόδημα που φτάνει περίπου τα 4.500 ευρώ. Οι συμβάσεις γίνονται με τη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ, ανάλογα με το αν πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και έχουν διάρκεια 20 χρόνια. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις απαλλάσσονται από τη γραφειοκρατική δανειοδοτική διαδικασία, ωστόσο απαιτείται τοπογραφική μελέτη από μηχανικό. Λόγω του υψηλού κέρδους που αποκομίζει ο επενδυτής (περισσότερα από 50.000 ευρώ ετησίως), είναι υποχρεωτική η υπαγωγή του σε καθεστώς επιτηδευματία και, συνεπώς, η έκδοση αποδείξεων. Για την εγκατάσταση ενός συστήματος ισχύος 100 κιλοβάτ χρειάζεται έκταση 1-1,5 στρέμματος γης και το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του έργου κυμαίνεται από 250.000 έως 300.000 ευρώ.

Παρά την υψηλή τιμή της επένδυσης, υπάρχει μεγάλη προσφορά ειδικά από επαγγελματίες αγρότες, στους οποίους έχει δοθεί προτεραιότητα. Ήδη έχουν κατατεθεί 6.200 αιτήσεις από αγρότες και έχουν εγκριθεί περίπου 4.500 από αυτές, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν συνδεθεί μόλις δύο πάρκα, αφού η υποχρέωση της καταβολής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ λειτουργεί αποτρεπτικά για ορισμένους αγρότες, με αποτέλεσμα να έχουν πληρώσει μόνο 500 άτομα, από τα 4.500. «Παρά την οικονομική κρίση, ο τομέας των φωτοβολταϊκών γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε είναι εύκολο να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για εγκατάσταση 1.500 μεγαβάτ έως το 2014, εκ των οποίων τα 500 MW θα είναι αγροτικά και 2.200 μεγαβάτ το 220 από τα οποία τα αγροτικά να είναι τα 750 MW», επισημαίνει στη Real planet ο διευθυντής της υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Χαβιαρόπουλος.

Πηγή: real.gr