Χλιδή σε… τέσσερις τροχούς προκύπτει από την κοινή φορολογική δήλωση που κατέθεσαν για το 2010 ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του,

αφού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Βίκυ Σταμάτη φέρεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- να δαπάνησε για την αγορά αυτοκινήτων 1,5 εκατ. ευρώ, παρότι δηλώνει… άπορη.

Πρόκειται για στοιχεία που απορρέουν από την αρχική υποβληθείσα δήλωσή τους, καθώς κάθε φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικών – συμπληρωματικών δηλώσεων στη συνέχεια.

Μεταξύ των εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων που έλαβαν τη… λυπητερή για να πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης βρίσκεται και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που περιλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς, καθώς και την εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής), το πρώην ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καλείται να καταβάλει 2.680 ευρώ.

Το εισόδημα

Είναι ενδεικτικό πως ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνει εισόδημα 82.680 ευρώ -τη βουλευτική του σύνταξη δηλαδή- και τεκμαρτό εισόδημα 8.700 ευρώ, ενώ η σύζυγός του μηδενικό, όπως και την περσινή χρονιά. Η τελευταία φορά που η ίδια εμφανίζει αποδοχές είναι στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού το 2009, για το οικονομικό έτος 2008, όπου δηλώνει 15.330 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική αυτή φορολογική δήλωση του ζευγαριού μιλάει από μόνη της. Η Β. Σταμάτη δηλώνει πως κατέβαλε 1,5 εκατ. ευρώ για την «αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων κ.τ.λ. οχημάτων». Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο στη δήλωση που έχουν στα χέρια τους οι φορολογικές αρχές. Η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου αναφέρει, επίσης, πως έχει έσοδα 1 εκατ. ευρώ από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή την πώληση ακινήτων. Παράλληλα, στον κωδικό 787, όπου καταγράφονται τα ποσά της ανάλωσης κεφαλαίου, δηλώνει 530.000 ευρώ. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η επίκληση από τον φορολογούμενο ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα περασμένα έτη αποτελεί την πιο εύκολη λύση για δικαιολογήσει κανείς τα τεκμήρια διαβίωσης ή κτήσης περιουσιακών στοιχείων. Με απλά λόγια, δίνεται η δυνατότητα να δικαιολογήσει την απόκλιση μεταξύ του εισοδήματος που προσδιορίστηκε τεκμαρτώς και του εισοδήματος που δήλωσε, με τον ισχυρισμό πως τα προηγούμενα έτη περίσσεψε ποσό χρημάτων που φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα από τον φόρο και το οποίο ξόδεψε το έτος της φορολογίας για να καλύψει τη διαφορά. Εν προκειμένω, το ποσό που αθροίζεται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων και την ανάλωση κεφαλαίων δικαιολογεί την…

αδικαιολόγητη υπέρογκη δαπάνη για την αγορά αυτοκινήτων 1,5 εκατ. από τη Β. Σταμάτη.

Τέλος, στη φορολογική δήλωση, στη στήλη που της αντιστοιχεί, εμφανίζονται δαπάνες που προορίστηκαν για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων (καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κ.τ.λ.), που ανέρχονται σε 40.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2010, η Β. Σταμάτη, αν και απλή υπάλληλος της ΔΕΗ, είχε αγοράσει δύο ορόφους του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έναντι 1,1 εκατ. ευρώ από την off shore εταιρεία Nobilis, η οποία το είχε αγοράσει προηγουμένως από την «αμαρτωλή» Torcaso. Τα 450.000 ευρώ είχαν πληρωθεί σταδιακά κατά την τελευταία τριετία στη Nobilis και τα υπόλοιπα 650.000 ευρώ θα καταβάλλονταν από δάνειο που είχε συνάψει.

Είναι πολλά τα σπίτια

Αρκετά λιγότερα θα πρέπει να πληρώσει ως εισφορά εισοδήματος η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, αρχιτέκτων, για την οποία το «ραβασάκι» της εφορίας ανήλθε στα 1.625 ευρώ. Η Αρ. Τσοχατζοπούλου δηλώνει εισοδήματα μόλις 18.000 ευρώ, και τεκμήρια αξίας 36.760 ευρώ. Το μεγάλο «χαράτσι», πάντως, τόσο για την ίδια όσο και τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του, αναμένεται να καταφθάσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, καθώς η τεράστια ακίνητη περιουσία της οικογένειας αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη την έκτακτη εισφορά που θα τους επιβληθεί. Από την άλλη, «φτηνά» τη γλίτωσε ο γιος του, Αλέξανδρος Τσοχατζόπουλος, πολιτικός μηχανικός. Κι αυτό γιατί τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει καν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Της Στεφανίας Κασίμη

Πηγή: real.gr