«Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, βρήκε υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

για το “αναφαίρετο δικαίωμα” της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «αν η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά, τότε δύσκολα θα μπορεί να προκύψει κάτι» στη νέα κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τους κ.κ. Χριστόφια και Έρογλου στο τέλος Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του υπ. Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασσίνης, δήλωσε πως η Κύπρος συνεχίζει κανονικά τις Γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Μεσόγειο που έχει υπογράψει τρεις συμφωνίες με τις γείτονες χώρες με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και νομίζω έχει πρωτοστατήσει σε αυτό τον τομέα» δήλωσε ο κ. Κασσίνης, ενώ τονίζει πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν τρομάζουν την Κύπρο.

«Οι Τούρκοι ας κάνουν ότι θέλουν με το Πίρι Ρέις, δεν νομίζω ότι είναι πλοίο νέας γενιάς που μπορεί να κάνει σεισμικές έρευνες και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι είναι μια κίνηση εκφοβισμού» τόνισε ο κ. Κασσίνης.

Όσον αφορά την εξέλιξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 12 ο κ. Κασσίνης δήλωσε πως η διαδικασία βρίσκεται στο τρίτο στάδιο, ενώ ο στόχος είναι οι έρευνες να φτάσουν στα 5800 μέτρα. Σύμφωνα με υπολογισμούς οι έρευνες θα ολοκληρωθούν σε 75 ημέρες.

Πηγή: skai.gr