«Αναθερμαίνεται» το ενδιαφέρον των γαλλικών πετρελαϊκών κολοσσών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί «Τοtal» και «Gaz de France», αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το κόστος των σεισμικών δεδομένων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ για την εταιρεία «Γκαζ ντε Φρανς» και το 1,6 εκατομμύρια ευρώ για την «Τοtal».

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο, «Αφροδίτη» και οι ενδείξεις ότι υπάρχουν δυνατότητες για αρκετά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και παραγώγων του, φαίνεται ότι αποτελούν πόλο έλξης και για άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μέχρι τώρα, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αγόρασαν πάνω απο 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των πετρελαίων.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται μια νορβηγική εταιρεία και ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom» ο οποίος ετοιμάζεται να αγοράσει σεισμικά δεδομένα και να εισέλθει δυναμικά στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ποιο οικόπεδο θα ανοίξει η Κυπριακή Δημοκρατία για να προχωρήσει η διαδικασία για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Η πιο ψηλή προσφορά θα κερδίσει το επόμενο οικόπεδο ωστόσο δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να ανοίξουν όλα τα οικόπεδα μαζί, σε περίπτωση κατά την οποία οι προσφορές ευνοούν κάτι τέτοιο.

Πηγή: skai.gr