Επιτέλους…επιστρέφουν στην Ελλάδα 2 πολύ σημαντικές αρχαιότητες: μια ενεπίγραφη στήλη -αριστούργημα του 5ου αιώνα π.Χ. και δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου, με σπουδαίες πληροφορίες για τις τελετές της εποχής!

Τα 2 τμήματα του επιτύμβιου αναγλύφου (αρ. ευρ. Μουσείου Getty 73.ΑΑ.115) ταιριάζουν με το θραύσμα αριθμ. 1168, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Η ταύτιση των θραυσμάτων επισημάνθηκε ήδη το 1975. Στo επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές: η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλη της, η οποία ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου και χρονολογείται προς τα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Η ενεπίγραφη στήλη (αρ. ευρ. Μουσείου Getty 79.ΑΑ.113) φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της.

Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμής θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται περί το 430 – 420 π.Χ. Δυστυχώς λείπει το άνω αριστερό τμήμα του. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Λόγω περιεχομένου το κείμενο συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά του είδους του, καθώς δίνει λεπτομέρειες για τις θρησκευτικές τελετές της εποχής. Περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979.

Κομβικό σημείο για την διεκδίκησή της υπήρξε η καταγραφή του κειμένου, η οποία ευτυχώς που είχε γίνει ήδη από τη δεκαετία του ΄60 από έναν φοιτητή αρχαιολογίας τότε, τον Ντέιβιντ Όγκντεν. Το κείμενο πέρασε στον σπουδαίο επιγραφικό Βάντερπουλ, ο οποίος και το δημοσίευσε, στην δεκαετία του 1970 πλέον, σε βιβλίο. Ήταν φανερό ότι το Μουσείο Γκέτι κατείχε τη στήλη παράνομα, όπως και άλλα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης.

Θέση:

Η επιστροφή των 2 αρχαιοτήτων πλουτίζει τη χώρα μας, δυναμώνει τη γέφυρα με το παρελθόν μας και προσθέτει ακόμη ένα «επιχείρημα» στην τουριστική μας πρόταση.

Δεν έχει σημασία επί των ημερών ποιας κυβέρνησης επιστρέφουν τα αρχαία μας. Ο επαναπατρισμός τους, όπως και ο επαναπατρισμός όλων των θησαυρών μας αποτελεί αίτημα ημών των πολιτών και των απανταχού Ελλήνων. Η επιστροφή τους άλλωστε δεν αποτελεί σπουδαία νίκη κάποιου φορέα, ήταν μάλλον ζήτημα χρόνου.

Αντιθέτως, με τα επιχειρήματα που προσφέρει η ιστορία μας θα περιμέναμε πολλές περισσότερες νίκες. Εμείς χαιρόμαστε για τον επαναπατρισμό ενός κομματιού του πολιτισμού μας. Καμία πολιτική ή άλλη διάσταση.

Πηγή: goodnews.gr