“Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει.Ούτε τώρα, ούτε ποτέ”, δηλώνει στην μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, τον ΣΚΑΪ,

το νούμερο δύο στην πολιτική ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο José Viñals μιλώντας στον Θάνο Δημάδη.

Για να αποφύγει η Ελλάδα το κακό σενάριο της χρεοκοπίας, ο γενικός Διευθυντής Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, κ. Viñals απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, ζητάει με επιτακτικό τρόπο από τις ελληνικές αρχές “να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει προτείνει το ΔΝΤ και με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει”. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι “στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει η κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη σε μία πολύ αυστηρή και αναγκαία ισορροπία που περιλαμβάνει αφενός δράσεις για τη ριζική μείωση των δημοσίων δαπανών και αφετέρου ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία”.

Στην ερώτηση του Θάνου Δημάδη αν μεταξύ των δράσεων που έχει εισηγηθεί το ΔΝΤ για τη μείωση των δημόσιων δαπανών είναι και οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ο Viñals απέφυγε διακριτικά να απαντήσει.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Διευθυντής Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ είπε ότι το σενάριο μίας ακόμα ευρύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους- που σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ενδέχεται να περιλαμβάνει ακόμα και έως 50% “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων αν τελικά υιοθετηθεί ως λύση- είναι κάτι που δεν συζητείται αφού, όπως τονίζει, “αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα πάνω στη βάση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει την ανταλλαγής ομολόγων, την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από μέρους της η ελληνική κυβέρνηση και την χρηματοδότηση της χώρας”. “Το πρόγραμμα θα συνεχίσει να δουλεύει βασιζόμενο στο συνδυασμό αυτών των τριών ουσιαστικών παραμέτρων” τονίζει ο κ. Viñals.

Με ή χωρίς μία ακόμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πάντως, το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ κάνει για ακόμα μία φορά έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να ενισχύσουν με περαιτέρω κεφάλαια τις τράπεζες. “Έχουν αναπτυχθεί δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Υπάρχουν τράπεζες που είναι ισχυρές. Υπάρχουν όμως και εκείνες που θα χρειαστούν σίγουρα ενέσεις κεφαλαίων, τα οποία αν δεν μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά θα πρέπει να στηριχθούν από το EFSF και τα κράτη” λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr