Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για πτώση του αμερικανικού δορυφόρου UARS,

ο οποίος αναμένεται να προσκρούσει στη Γη απόψε (Παρασκευή) το βράδυ. Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ζήτησε,

από τους κατοίκους του βορρά να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς οι πιθανότητες να πέσουν θραύσματα του δορυφόρου σε ιταλικό έδαφος είναι αρκετές.

«Με βάση τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις που μας έδωσε η Επιστημονική Τεχνική Επιτροπή», η πολιτική προστασία επισημαίνει ότι «η πιθανότητα ένα ή περισσότερα θραύσματα του δορυφόρου να πέσουν σε ιταλικό έδαφος έχει αυξηθεί και έχει φτάσει το 1,5%», την ώρα που την Πέμπτη το βράδυ ήταν 0,6%.

Οι περιφέρειες όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Πιεμόντε, η Λομβαρδία, η Βαλ Ντ’ Αόστε, η Λιγουρία, η δυτική Εμίλια-Ρομάνια, η Βενετία, και η Τρεντίνο Άλτο- Άντιζε, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους των περιοχών αυτών να μην μείνουν έξω. Οσον αφορά τα κτίρια πρέπει να παραμένουν στους κατώτερους ορόφους και κοντά σε φέροντες τοίχους. Υπενθυμίζουν άλλωστε ότι τυχόν θραύσματα του δορυφόρου δεν θα είναι ορατά κατά τη διάρκεια της πτώσης, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδέχεται να εκλυθούν τοξικά αέρια και ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάσουν τα θραύσματα σε απόσταση «μικρότερη των 20 μέτρων».

Η NASA είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ένας αμερικανικός δορυφόρος μεγέθους ενός μικρού λεωφορείου αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Γη, όμως δεν είναι γνωστή ακόμη η πορεία του.

Πάντως η NASA φάνηκε καθησυχαστική επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να χτυπηθεί κάποιος άνθρωπος από ένα από τα 26 θραύσματα του δορυφόρου «είναι εξαιρετικά μικρή».

Υπάρχει μία πιθανότητα στις 3.200 κάποιος άνθρωπος σε κάποιο μέρος του κόσμου να χτυπηθεί, δηλαδή πιθανότητα 0,03% με δεδομένο ότι το 90% της επιφάνειας της Γης δεν κατοικείται, σύμφωνα πάντα με τη NASA.

Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου με τη ονομασία Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) αναμένεται να καταστραφεί από την τριβή όταν εισέλθει στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, παρόλα αυτά η NASA εκτιμά ότι κάποια θραύσματα βάρους 1 έως 158 κιλών ενδέχεται να συνεχίσουν την πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης.

Πηγή: skai.gr