Ο ερευνητικός δορυφόρος της NASA έπεσε σήμερα στη Γη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό που μπορεί να κατέληξαν κάποια συντρίμμια του.

Η είσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης αναμενόταν ανάμεσα στις 06:45 και 07:45 ώρα Ελλάδος σήμερα, σημείωσε η NASA.

Στο διάστημα αυτό ο Ερευνητικός Δορυφόρος της Άνω Ατμόσφαιρας πέρασε πάνω από τον Καναδά και την Αφρική, όπως και από μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσπαθεί τώρα να επιβεβαιώσει το σημείο από το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα και την ώρα που έγινε αυτό.

Ο δορυφόρος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 18.000 μίλια την ώρα. Έχει το μέγεθος ενός λεωφορείου και πέρασε την ατμόσφαιρα διαλυμένος σε 26 κομμάτια τα οποία το καθένα ζυγίζει περίπου 140 κιλά, όπως προειδοποίησε η NASA, χωρίς όμως οι ειδικοί να μπορούν να προσδιορίσουν τα ακριβή σημεία της συντριβής.

Η τροχιά του διαφοροποιήθηκε από τη NASA σκοπίμως, προκειμένου να προκαλέσει τη συντριβή του, αλλά τώρα εξαιτίας της αλλαγής των ατμοσφαιρικών συνθηκών ο δορυφόρος έχει αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς «τρέχει» με 5 μίλια το δευτερόλεπτο, πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει 1 πιθανότητα στις 3.200 να κινδυνεύσει άνθρωπος από τα συντρίμμια και ότι πιο πιθανό είναι να ανοίξει μία τρύπα στη Γη ισομεγέθης με γήπεδο του γκολφ, όπως δημοσιεύει η Daily Mail.

Το σκάφος έχει μήκος 35 πόδια και ζυγίζει 6,5 τόνους. Τέθηκε σε τροχιά το 1991 προκειμένου να μελετηθούν οι κλιματικές αλλαγές, ενώ η λειτουργία του παύθηκε το 2005. Ο δορυφόρος θα έμοιαζε με βροχή φλεγόμενων μετεωριτών καθώς μόλις θα έμπαινε στην ατμόσφαιρα θα έπαιρνε φωτιά. Αναμενόταν να διασπαστεί σε περισσότερα από 100 κομμάτια, τα οποία όμως θα διαλύονταν ενώ θα βρίσκονταν στην ατμόσφαιρα. Από αυτά μόλις τα 26 που είναι και τα πιο βαριά μεταλλικά, αναμενόταν να συντριβούν στη Γη, περιλαμβανομένων και των δεξαμενών καυσίμων από τιτάνιο.

Ο εκπρόσωπος της NASA Steve Cole ανακοίνωσε: «Οποιοσδήποτε βρει ένα κομμάτι του δορυφόρου πρέπει να μείνει μακριά και να καλέσει αμέσως της Αστυνομία ώστε να αναλάβει την υπόθεση. Μπορεί να είναι πολύ ζεστό ή κι επικίνδυνο. Εξαρτάται από την ταχύτητα που έχουν τα συντρίμμια, αλλά μπορεί να πηγαίνουν και με μεγάλη ταχύτητα τόση ώστε να διαπεράσουν ένα σπίτι. Θα περιμένουμε να δούμε αν τα συντρίμμια θα δημιουργήσουν κρατήρα. Αν έχουν σφαιρικό σχήμα αυτό είναι πολύ πιθανό, αλλά αν έχουν πιο ασυνήθιστο σχήμα τότε μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη ταχύτητα». Επίσης, ο κ. Cole πρόσθεσε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα και θα αναρτηθούν στο website της NASA.

Κομμάτια ανενεργών δορυφόρων συχνά πέφτουν στη Γη από το Διάστημα, αλλά ο συγκεκριμένος δορυφόρος για τη Μελέτη της Ανώτερης Ατμόσφαιρας θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος της NASA που θα πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη εδώ και 32 χρόνια.

Το 1979 το Skylab, που ήταν 15 φορές μεγαλύτερο, συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία ενώ οι επιστήμονες είχαν προεπιλέξει ως σημείο συντριβής τη Νότια Αφρική και το 2003 το Columbia εξερράγη τη στιγμή της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το πλήρωμά του και κομμάτια του να πέσουν σε όλη την περιφέρεια του Τέξας.

Πηγή: real.gr