Επιμένει στις θέσεις του για τις κυπριακές έρευνες ο Ταγίπ Ερντογαν. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός

χαρακτήρισε ανεύθυνη την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγόρησε τόσο την Κύπρο,

όσο και το Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσία, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε»

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την ένταση, ενώ προχωρούν σε μια τέτοια ενέργεια τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και αρχές της επόμενης να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα.

«Η Τουρκία», τόνισε, «θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για λύση εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν όμως συνεχιστεί η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων», διεμήνυσε, «τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκυπρίους».

Στο μεταξύ, κατά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επεσήμανε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας των ΗΕ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων σε Λιβύη, Συρία και Σομαλία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του σε βάρος της Λευκωσίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητώντας από τον γ.γ. να καλέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να τις σταματήσει, γιατί όπως είπε, επηρεάζουν αρνητικά τις συνομιλίες του Κυπριακού.

Νέα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο

Περιπολία “σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί χωρικά της ύδατα, αλλά η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη”, θα κάνουν τα πλοία του τουρκικού στόλου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, ενώ η εφημερίδα “Ακσάμ” γράφει ότι έφτασε στα ανοιχτά της Αττάλειας το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas, το οποίο θα πάρει μέρος στις σεισμικές έρευνες, μετά από καταρχήν συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Η “Χουριέτ” γράφει σήμερα ότι “τα πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού ξεκίνησαν για τη Μεσόγειο” και ότι “ένα από αυτά θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή”.

Η εφημερίδα γράφει ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου “δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ή της ΤΔΒΚ”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ακσάμ”, υπήρξε “καταρχήν συμφωνία” με τη νορβηγική εταιρεία Veritas για ενοικίαση ερευνητικού σκάφος έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων”. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι “η εταιρεία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου”.

Πηγή: real.gr