Στα όριά τους έχουν φθάσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Από τη μία η κυβέρνηση δια του Ε. Βενιζέλου να επιχειρεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων

και από την άλλη οι ίδιοι να δείχνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου τον δρόμο των εκλογών ή της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Τα όσα απίστευτα ακούγονται στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα. Άστραψε και βρόντηξε η Βάσω Παπανδρέου, «βέτο» του Δημήτρη Κουσελά για απολύσεις στο δημόσιο.

Αμήχανος ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές για την αναγκαιότητα των μέτρων αναγνωρίζοντας ότι το μέτρο της εφεδρείας είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που ζητούν οι δανειστές μας.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών:

Βάσω Παπανδρέου: «Έξι δόσεις πήραμε. Έξι φορές…σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα.; Υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πλεόνασμα το 2012 με ύφεση».

Δημήτρης Κουσελάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ απολύσεις. Ξεχάστε το».

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σε διάστημα που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα να διεξαχθούν εκλογές».

Χρήστος Μαγκούφης: «Αν θα πετύχουμε, θα πετύχουμε όλοι μαζί και ο Γιώργος Παπανδρέου και εσύ (απευθυνόμενος προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο) και οι βουλευτές. Θα έρθει η ώρα που θα έχεις και εσύ τη θέση σου στο κάδρο της ιστορίας ως… πρωθυπουργός της χώρας».

Δημήτρης Λιντζέρης: «Θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλίας εθνικής εμβέλειας εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου. Πρωτοβουλία που να ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δυο κόμματα».

Ελπίδα Τσουρή: «Η κυβέρνηση θυμίζει φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι και πανικόβλητοι να πέφτουν στη θάλασσα..»

Γιάννης Αμοιρίδης: «Να τα κάνουμε όλα με έναν «πόνο». Σαν το τσιρότο. Όλο το δημόσιο είναι τώρα στο πόδι. Η εφεδρεία να αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και όχι σε απολύσεις».

Μιλένα Αποστολάκη: «Αμφισβητείται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό οφείλεται σε αστοχίες και καθυστερήσεις. Σε 2 χρόνια δεν κάναμε καμιά αποκρατικοποίηση πως είναι δυνατόν να κάνουμε τώρα με τις σημερινές τιμές που θα επιτρέψουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μάς κατηγορεί για ξεπούλημα;»

Από τα πυρά των βουλευτών δεν γλίτωσε ούτε ο Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος προκάλεσε κύμα οργής για τα όσα είπε στο χθεσινό δελτίο του ALTER και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Δρούτσας και Μόσιαλος βρίζουν τους βουλευτές παραμονές των μέτρων είναι τυχαίο;» διερωτήθηκε η Τόνια Αντωνίου η οποία εκτίμησε ότι η κυβέρνηση τρέχει με….200 πάνω στον τοίχο.

Πυρά προς τον κ. Μόσιαλο εξαπέλυσε και ο Μιχάλης Τζελέπης ο οποίος κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να…ζητήσει συγγνώμη.

«Οι μη έχοντες κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση δεν μπορούν να μιλάνε για εκλεγμένους βουλευτές. Όχι μόνο να ανακαλέσει αλλά να ζητήσει και συγγνώμη» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει και τη μείωση του αφορολόγητου στις 5000 ευρώ παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη Eurostat το όριο φτώχειας για την Ελλάδα είναι τα 6500 ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κανείς δεν μας πιστεύει στην Ευρώπη. Η εργασιακή εφεδρεία είναι μικρής δημοσιονομικής απόδοσης που δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. Ευρώ. Οι δανειστές μάς ζητούν μετ’΄επιτάσεων την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Ο μέσος όρος του αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5000 ευρώ. Δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε πιο ψηλά»….

Πηγή: real.gr