Επιπλέον 150 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για θέρμανση τα νοικοκυριά λόγω της σταδιακής εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης, αλλά το μεγάλο χαράτσι έρχεται από του χρόνου με τη πλήρη εξομοίωση των φόρων όπου θα αναγκαστούν να πληρώσουν… πάνω από 1.000 ευρώ !

Η πλήρης εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτών του κίνησης που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2012, συνεπάγεται, με βάση τις σημερινές τιμές του τελευταίου, την εκτίναξη της τιμής του στα… 1,47 ευρώ / λίτρο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν η πλήρης εξίσωση συνέβαινε σήμερα, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτινασσόταν… 60% πάνω από την τιμή των 90 λεπτών στην οποία έκλεισε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, δηλαδή τον Απρίλιο του 2010.

Με την ίδια πάντα παραδοχή, τότε μια οικογένεια στην Αττική που διαμένει σε μεσαίας επιφάνειας σπίτι και καταναλώνει 1.800 λίτρα πετρελαίου τη σεζόν, θα κληθεί να πληρώσει από τον Οκτώβριο του 2012, ποσό 2.650 ευρώ από 1.600 ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Φέτος

Όσο για τη φετινή σεζόν της θέρμανσης που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, που από τα 21 ευρώ/ 1000λιτρο θα ανέλθει στα 60 ευρώ/ 1000λιτρο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου σύμφωνα με τους βενζινοπώλες και με βάση πάντα τις τρέχουσες διεθνείς τιμές, αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα 98 λεπτά/ λίτρο για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων, ενώ για μικρότερες ποσότητες θα πωλείται ακόμη και πάνω από το 1 ευρώ. Τιμή πάνω από το ένα ευρώ θα έχει το πετρέλαιο και στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και γενικότερα στη περιφέρεια, πλην Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Με βάση τις τιμές αυτές, φέτος το χειμώνα μια οικογένεια με μεσαία κατανάλωση στην Αττική θα κληθεί να πληρώσει 1.750 ευρώ περίπου έναντι 1600 ευρώ πέρυσι.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται η «παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης», ωστόσο λιγότερο από ένα μήνα από την έναρξη της νέας σεζόν, δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει κάτι τέτοιο.

Επιχειρήσεις

Μπορεί η πλήρης εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά να τεθεί σε ισχύ από του χρόνου τον Οκτώβριο, από φέτος ωστόσο εξισώνονται πλήρως οι φόροι στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους σε θέρμανση οι επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα συναντήσει δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού του φόρου για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών και μονοκατοικίες ανά την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αυτόνομης θέρμανσης σε μια πολυκατοικία όπου συστεγάζονται διαμερίσματα και γραφεία επιχειρήσεων, η προμήθεια πετρελαίου γίνεται στην ίδια δεξαμενή και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε η αγορά να γίνεται σε διαφορετικές τιμές ούτε να ακολουθεί επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά πρόσωπα.

Λαθρεμπόριο

Πηγές της αγοράς καυσίμων πάντως υποδέχονται θετικά την εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, μέτρο που αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου για την εξυγίανση της αγοράς και την πάταξη των φαινομένων φοροκλοπής. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι η αγορά θα «δοκιμαστεί» και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κατανάλωση να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Πάντως όπως δείχνουν και τα στοιχεία για τις καταναλώσεις του πρώτου εξαμήνου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα φαινόμενα λαθρεμπορίας καλά κρατούν: ενώ όλη αγορά βρίσκεται στο κόκκινο, μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται ανοδικά, ενώ την ίδια στιγμή η υποχώρηση της κατανάλωσης στο diesel κίνησης είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΕΠΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης είναι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της λαθρεμπορίας αλλά και για να σταματήσει το κράτος να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης με το χαμηλότερο ΕΦΚ ως diesel κίνησης (κάποιοι στην αγορά μιλούν για χαμένους φόρους της τάξης του 0,5 δις ευρώ ετησίως).

Πηγή: energypress.gr