«Παντελώς παράνομη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τη λεγόμενη «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος,

στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή η Άγκυρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας προέβη σε δηλώσεις μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία», κάλεσε την Άγκυρα «να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου σε συμφωνία» μαζί με τους Ελληνοκυπρίους και υπογράμμισε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ’ αυτήν την εκμετάλλευση».

Ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε τη λεγόμενη «συμφωνία» υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, σημειώνοντας ότι «είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα -και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την αμέριστη στήριξή μας για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη διέξοδος για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Η ταύτιση των απόψεων (Αθήνας και Λευκωσίας) θεωρείται δεδομένη» και «πρέπει να θεωρείται δεδομένη» δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο».

Ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «χρειάζεται να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατ’ απόλυτο τρόπο, μπορώ να πω. Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτήν τη στήριξη, για την κατανόηση και για τις κοινές ενέργειες που προβαίνουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και την επεκτατική τουρκική πολιτική. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι πρόκληση. Παρανομεί πάνω στην παρανομία. Κλείνει τη λεγόμενη «συμφωνία» με ένα ψευδοκράτος, το οποίο έχει καταδικαστεί ομόφωνα δύο φορές από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από ξεχωριστά κράτη. Και με το ψήφισμα 541 όταν ανακήρυξαν το κράτος και με το 550 όταν αντάλλαξαν πρεσβευτές με το ψευδοκράτος. Άρα, θεωρώ ότι τούτη η ενέργεια είναι συνέχιση εκείνων των παράνομων ενεργειών και ως τέτοια βεβαίως την καταγγέλλουμε. Θα την καταγγείλω και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στην ομιλία μου αύριο (σήμερα)».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατό θα βρούμε λύση», προσθέτοντας ότι «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι και πριν τη λύση -εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση- εάν θα έχουμε εισοδήματα, θα δούμε με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό».

Πηγή: skai.gr