Σε εσωτερικό δανεισμό 100 εκατ. ευρώ από το επικουρικό ταμείο των βενζινοπωλών προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Realgr», σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου.

Ο ΟΑΕΕ θα χρειαστεί έως το τέλος του έτους περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πάγιες λειτουργικές του ανάγκες. Μετά το τελεσίγραφο του κλιμακίου της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη ότι δεν δοθούν νέοι πόροι προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματα εκ των έσω, η διοίκηση του Οργανισμού προχωρά στη λήψη δανείου, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά των υγειών ταμείων που συγχωνεύτηκαν στον ΟΑΕΕ.

Ο διοικητής του Γεράσιμος Βουδούρης είχε αποκαλύψε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την λύση, επισημαίνοντας ότι: «Δεν μπορώ να κόψω τις συντάξεις. Θα δανειστώ μέσω των υγιών ταμείων και θα τα επιστρέψω από την χρηματοδότηση του Οργανισμού για το 2012».

Τα μέτρα έπνιξαν τις επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Οργανισμού παρουσιάζουν μείωση 7% σε σχέση με πέρσι, καθώς ακόμη και επιχειρήσεις που κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους λόγω της κρίσης αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν. Συγκεκριμένα από τους 700.000 εναπομείναντες ενεργούς ασφαλισμένους λιγότεροι από 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη η μείωση αυτή στερεί από τον Οργανισμό περίπου 150 εκατ. το μήνα.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΕ πέρα από την καταβολή συντάξεων θα πρέπει να είναι συνεπής απέναντι στην καταβολή των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του. Σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού, οι οφειλές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Διέξοδος…

Σανίδα σωτηρίας για τον Οργανισμό, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, είναι η υλοποίηση από τον υπουργό Εργασίας της πρότασης για νέα περαίωση – ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν υποβάλει με επιστολή τους οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος και Βασίλης Κορκίδης, αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα η πρόταση της περαίωσης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ να επιλέξουν μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα και να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ισχύει με την τρέχουσα ρύθμιση έως 31/12/2012.

Ακόμη προτείνεται η αποπληρωμή οφειλών σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών, αλλά και για ποσό οφειλής έως 25.000 ευρώ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (όπως περιγράφεται παρακάτω) με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών.

Πηγή: real.gr