Η Θρακική Εστία Βέροιας προσκεκλημένη παραβρέθηκε στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της κυρίας Βασιλικής Λαμπίδου – Φωτάκη που τελέστηκε στις 24 Ιουλίου στα Μαράσια Ορεστιάδος του Νομού Έβρου.
Η κυρία Βασιλική προσφυγοπούλα από το μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης το 1904, όταν η ζωή της επιφύλαξε το χειρότερο, να χάσει σε νεαρή ηλικία τα τρία από τα τέσσερα της παιδιά, άρχισε να βλέπει όλους τους στρατεύσιμους ως παιδιά της και να τους φροντίζει με την αγάπη και την φροντίδα που θα τους φρόντιζε και η δική τους μάνα.


Ως μόνιμη κάτοικος των Μαρασίων από το 1962 το σπίτι της είναι το τελευταίο του χωριού, κτισμένο δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο των Μαρασίων, καθημερινά η κυρά των Μαρασίων ύψωνε την Ελληνική σημαία (η κυρά των Μαρασίων μόνο υψώνει την Ελληνική σημαία και ποτέ δεν την υποστέλλει) ειπώθηκε.
Για δεκαετίες φρόντιζε τους στρατιώτες του φυλακίου: τους μαγείρευε τους έπλενε τα ρούχα αλλά το κυριότερο τους στήριζε στις δύσκολες στιγμές τους και τους αγαπούσε σα να ήταν δικά της παιδιά.
Με το όνομα “μάνα των φαντάρων” ιδίως εκείνων που υπηρετούσαν στον Έβρο ήταν γνωστή η κυρία Βασιλική Λαμπίδου αφού τους φρόντιζε ιδιαίτερα. Μια δεύτερη κυρά της Ρω, παραδείγματα προσφοράς, φιλοπατρίας και αγάπης για την Ελλάδα. Ακτινοβολούσα προσωπικότητα πάντα ενέπνεε με το παράδειγμά της.
Εμβληματική φυσιογνωμία όπου στη σημερινή δύσκολη συγκυρία έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Υπόδειγμα φιλοπατρίας και υψηλού εθνικού φρονήματος, η αγάπη της για την Ελλάδα δεν είχε όρια.
Συμμεριζόμενη από κοντά τα προβλήματα των νεαρών στρατιωτών, καθώς ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους, πήρε τη μεγάλη απόφαση να τους συμπαρασταθεί με αγάπη, τρυφερότητα, αφοσίωση και φιλοστοργία, σαν να ήταν πραγματική τους μάνα.
Έγινε η ενσάρκωση της άδολης χριστιανικής και πατριωτικής διακονίας και του ιδεώδους καρδιόβγαλτου  εθελοντισμού. Ας είναι αιωνία η μνήμη της.
Κατά την επίσκεψή μας στον ακριτικό Έβρο, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στην Αλεξανδρούπολη με τον φίλο και συνεργάτη της Θρακικής Εστίας Βέροιας καθηγητή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης κ. Αθανάσιο Κούγκουλο.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Διδυμότειχο και προσκυνήσαμε στον μεγαλοπρεπή και πανύψηλο ναό την Παναγιά την Ελευθερώτρια.
Ο επίλογος της επίσκεψής μας στον Έβρο γράφτηκε στο Αηδονοχώρι του Έβρου Καρωτή, όπου μας περίμενε ο δυτικοθρακιώτης και παγκοσμίου φήμης τραγουδιστής κ. Καριοφίλης Δοϊτσίδης με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα