Το δρόμο του fast track παίρνουν τέσσερις μεγάλες επενδύσεις, εκ των οποίων τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά project στα οποία περιλαμβάνεται το έργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη και μία επένδυση αξιοποίησης κοιτάσματος χρυσού στον Έβρο.

Για τα συγκεκριμένα έργα ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από το Invest in Greece, ενώ το οριστικό πράσινο φως αναμένεται να δώσει η διυπουργική επιτροπή.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το συνολικό ύψος των τεσσάρων επενδύσεων ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ. Δύο από τις επενδύσεις αυτές δεν είναι αμιγώς ελληνικές αλλά προβλέπεται η χρησιμοποίηση και ξένων κεφαλαίων.

Πρόκειται συγκεκριμένα:

1. φβ πάρκο 200 μεγαβάτ από τη θυγατρική της ΔΕΗ Ηλιακό Βέλος 1. Η συνολική ετήσια παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται σε 260GWh

2. Δημιουργία 39 φβ πάρκων ανά την Ελλάδα (κυρίως Πελοπόννησο και Στερεά) ισχύος 131,074 MW από την κοινοπραξία Δ. Παναγάκος – Solar Concept – Spes Solaris

3. Δημιουργία φ/β σταθμών ισχύος 126,82MW από την εταιρεία Silcio φωτοβολταϊκά πάρκα, συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου

4. Αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο νομό Έβρου, από την εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης

Εκτός από τα τέσσερα αυτά σχέδια ο υπουργός ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης ακόμη 20 περίπου project συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και άλλων.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο υλοποίησης του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, ο υπουργός τόνισε ότι «παραλάβαμε οφειλές πάρα πολύ μεγάλες, χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κλειδωμένα στα συρτάρια» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι οι προβλεπόμενες οφειλές στις επιχειρήσεις από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο το 2009 έφταναν 6,5 δις ευρώ κι ότι σε 5 χρόνια (2004-2009) καταβλήθηκαν 1,7 δις, το ίδιο ακριβώς ποσό εκταμιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 20 μήνες.

Πηγή: energypress.gr