Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποιεί σε έκθεσή της ότι το χρέος της Βρετανίας έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία με τον ταχύτερο ρυθμό από όλες τις υπόλοιπες χώρες του G7.

Η προειδοποίηση δεν αφορά μόνο στο δημοσιονομικό χρέος, αλλά και στις οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών.  Το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται στο 89% του ΑΕΠ, με το όριο κινδύνου που θέτει η Τράπεζα να ξεκινά από το 80% έως το 100% του ΑΕΠ.

Η υπέρβαση αυτού του ορίου συνιστά απειλή για την ανάπτυξη και δημιουργεί δυσοίωνες μακροοικονομικές προοπτικές. Χειρότερη είναι η κατάσταση ως προς το χρέος των επιχειρήσεων. Το 2010 έφτασε σε ποσοστό 126% του ΑΕΠ έναντι ορίου κινδύνου 90%.

Τα βρετανικά νοικοκυριά είναι επίσης υπερχρεωμένα, στο 106% του ΑΕΠ με όριο κινδύνου το 85%.

Η άσχημη οικονομική κατάσταση που αποτυπώνουν οι δείκτες τις Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών σε συνδυασμό με τις βαθιές περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας έχουν και πιο άμεσες επιπτώσεις για τους Βρετανούς. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Crisis που φροντίζει για τους αστέγους, ο αριθμός όσων κοιμούνται στο δρόμο έχει αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, σε όλη τη Βρετανία έως και φέτος το καλοκαίρι 44.160 άνθρωποι δεν είχαν στέγη, ζητώντας βοήθεια από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για αύξηση 10% σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι. Στο Λονδίνο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.600, αύξηση της τάξεως του 8%. Επίσης, 189.000 άνθρωποι ζουν σε προσωρινά καταλύματα, ενώ σε 630.000 νοικοκυριά διαβιούν οι λεγόμενοι «κρυφοί άστεγοι». Πρόκειται για περιπτώσεις όπου υπερβολικός αριθμός ανθρώπων, οικογένειες ή φίλοι, στριμώχνονται σε ένα δωμάτιο.

Τα στοιχεία αφορούν στους επίσημα καταγεγραμμένους αστέγους που στις περισσότερες περιπτώσεις ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια, κάτι που αφήνει κατά πάσα πιθανότητα έναν επίσης μεγάλο αριθμό μη καταγεγραμμένων αστέγων.

Η οργάνωση Crisis προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι πλέον τόσο δύσκολη και φαίνεται να γίνεται δυσχερέστερη ώστε η έλλειψη στέγης απειλεί και όσους μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν «μεσαία τάξη» στη Βρετανία.

Πηγή: skai.gr