Ως «ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει την υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική κυβέρνηση που ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, χωρίς διμερείς συμφωνίες.

Την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γεργκ Άσμουσεν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC. Εξήγησε μάλιστα πως υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Όπως επισήμανε ο κ. Άσμουσεν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που θα αποτελεί το μόνιμο χρηματοδοτικό ταμείο από το 2013, δεν θα περιλαμβάνει όρους για το ενδεχόμενο εξόδου μία χώρας- μέλους από την Ευρωζώνη.

Στη Γερμανία το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Την Τρίτη, ο φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων βρεθεί λύση για τις εγγυήσεις σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr