Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Kλιμακώνεται η αναταραχή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν με ευρεία συναίνεση στη Βουλή. Ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών,

και πρόσκεινται στο ΚΚΕ, από νωρίς το πρωί έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών εμποδίζοντας την είσοδο.

Το ίδιο προτίθενται να πράξουν και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στο Κέντρο Ερευνών. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα κάνουν και σε άλλα Πανεπιστήμια στην Αθήνα και πολλές πόλεις. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται εναντίον του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Την ίδια ώρα σε κατάληψη βρίσκεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές, ενώ γενικές συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Υπό κατάληψη το Πολυτεχνείο Κρήτης

Υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος, ενάντια στον νέο νόμο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη και γίνεται ως αντίδραση στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μετά την απόφαση των φοιτητών, είναι για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε εκκρεμότητα η εξεταστική του Σεπτεμβρίου ωστόσο υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου όσα μαθήματα εξεταστικής χαθούν από κινητοποιήσεις φοιτητών ή καθηγητών, θα μεταφερθούν αυτούσια στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανακοίνωσε την Παρασκευή, την απόφασή της να κινηθεί προς κάθε νόμιμη κατεύθυνση επικαλούμενη την αντισυνταγματικότα του νέου νόμου.

Κινητοποιήσεις φοιτητών και στη Θεσσαλονίκη

Σε περίοδο κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει οι φοιτητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τις 7.00 το πρωί, φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της συμμετοχής επιχειρήσεων σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου, αλλά και κατά του νέου νομοσχεδίου.

Το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 από το άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και συμβολικές καταλήψεις σε άλλα κτίρια του ΑΠΘ, ενώ καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των Σχολών, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, για να καθορίσουν κινητοποιήσεις διαρκείας στο πανεπιστήμιο.

Κατάληψη πραγματοποιούν από χθες και για μία εβδομάδα φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ενώ σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αναζητείται λύση για όσους δεν είχαν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Παιδείας -και στον απόηχο της έκδοσης των αποτελεσμάτων- αναζητείται φόρμουλα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να καταθέσουν αιτήσεις όσοι υποψήφιοι δεν είχαν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους, παρά το γεγονός ότι είχαν καλές βαθμολογίες.

Πάντως, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους υποψήφιους ειδικών κατηγοριών ορισμένοι από τους οποίους εισήλθαν σε σχολές με πολύ χαμηλή βαθμολογία -ακόμη και σε περιζήτητες- το υπουργείο Παιδείας θα αναζητήσει νέα φόρμουλα για τις μετεγγραφές των ειδικών κατηγοριών, η οποία όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί απ’ του χρόνου.

Πηγή: skai.gr