Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις διέπραξαν ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, στη διάρκεια των συγκρούσεων με τους αντικαθεστωτικούς στην Μισράτα,

τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, προκύπτει από έκθεση οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ. Η έκθεση της οργάνωσης Physicians for Human Rights με τίτλο «Witness to War Crimes: Evidence from Misrata,

Libya» βασίζεται σε συνεντεύξεις κατοίκων της Μισράτα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τους εισηγητές της έκθεσης οι μαρτυρίες αυτές περιέχουν αποδείξεις για «δολοφονίες, βασανισμούς, βιασμούς, εξαφανίσεις και παράνομες φυλακίσεις».

Η οργάνωση επισημαίνει πως τώρα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα πρέπει να κινητοποιηθεί για τη σύλληψη και την άσκηση διώξεων εναντίον αυτών που θεωρούνται ύποπτοι για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Η Μισράτα ελευθερώθηκε από τους αντικαθεστωτικούς τον Μάιο, μετά τρεις μήνες αιματηρών συγκρούσεων.

Οι Physicians for Human Rights τονίζουν πως για να προχωρήσει η Λιβύη στην μετά-Καντάφι εποχή θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να ασκήσει διώξεις σε όλους αυτούς του διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Πηγή: skai.gr