Έναν δεύτερο Αμαζόνιο, κάτω από τον… Αμαζόνιο, δηλαδή ένα τεράστιο υπόγειο ποταμό κάτω από τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου, υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες!

Ο Valiya Hamza του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Βραζιλίας δήλωσε πως από τις έρευνες προέκυψαν ενδείξεις ενός υπόγειου ρεύματος μήκους 6 χιλιομέτρων, περίπου αντίστοιχο με αυτό του Αμαζονίου στην επιφάνεια.

Η ανακάλυψη του υπόγειου ποταμού έγινε κατά τη διάρκεια ερευνών για τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε 241 ανενεργές πετρελαιοπηγές της περιόδου 1970 – 1980 που ανήκουν στη βραζιλιάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petrobras.

Ο ποταμός ονομάστηκε Hamza, προς τιμήν του επικεφαλής της έρευνας. Σύμφωνα με τον Ηamza, το ποτάμι επίσης κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η υπόγεια ροή του αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπόγειου ποταμού στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Τα ευρήματά των επιστημόνων παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια συνεδρίαση της Γεωφυσικής Εταιρείας της Βραζιλίας.

Πηγή: skai.gr