Κάποιοι κάτοικοι κοντά στο Πανεπιστήμιο του Stanford στο Palo Alto, California, παίρνουν την πρώτη γεύση από το ευρυζωνικό δίκτυο της Google με ταχύτητα 1Gbps.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη εδώ και ένα μήνα ενώ η κάλυψη του δικτύου θα συνεχίσει να επεκτείνεται προς τις κατοικίες της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκεί που ζουν οι καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό της σχολής.

Η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν στους κατοίκους για το πρώτο έτος. H Google κατασκευάζει ένα δίκτυο fiber to the home στην περιοχή του Stanford και ένα μεγαλύτερο δίκτυο στην πόλη του Kansas, την οποία “χρησιμοποιεί” ως πεδίο δοκιμής για το ευρυζωνικό της δίκτυο υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Μέχρι τώρα, οι κάτοικοι στην κοινότητα του Stanford είναι οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα μεγάλα δίκτυα που κατασκευάζει η Google.

Ο καθηγητής οικονομικών του Stanford Martin Carnoy, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους στη γειτονιά που απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό το δίκτυο και σύμφωνα με τα λεγόμενά του το λατρεύει. Στέλνει και λαμβάνει συχνά μεγάλα αρχεία των 20MB ή μεγαλύτερα από τον οικιακό υπολογιστή του.

«Παλαιότερα χρειαζόταν αρκετά λεπτά η αποστολή μεγάλων αρχείων με την ευρυζωνική πρόσβαση της AT&T που είχα πριν,» είπε. «Αισθανόμουν πάντα περίμενα αρκετά όποτε έστελνα ή λάμβανα αρχεία.Τώρα όμως διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχει καμία αναμονή.»

Ο Carnoy δεν έχει δοκιμάσει τη σύνδεσή του για να δει τι ταχύτητες μπορεί να φτάσει, αλλά εκθέσεις του Engadget αναφέρουν οτι τουλάχιστον ένας κάτοικος του Stanford λέει οτι μετά από δοκιμή κατάφερε να φτάσει τα 150Mbps σε ταχύτητα κατεβάσματος, ενώ έφτασε τα 92Mbps σε ταχύτητα ανεβάσματος.

Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία για το δίκτυο οπτικών ινών της Google είναι να διατεθούν 100 φορές γρηγορότερες ευρυζωνικές συνδέσεις στις επιχειρήσεις και τα σπίτια έτσι ώστε οι επιχειρηματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δίκτυα για να καινοτομήσουν και να προωθήσουν νέες ιδέες για υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου.

«Η πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ευρύτερα διαθέσιμη» δήλωσε ο Eric Schmidt, πρόεδρος της Google, όταν η εταιρία ανήγγειλε τα σχέδιά της για το πρόγραμμα. «Η ευρυζωνικότητα αποτελεί σημαντική πηγή τόσο για νέες θέσεις εργασίας όσο και για την επιχειρηματικότητα, όμως βρισκόμαστε ακόμα στη 15η θέση παγκοσμίως σε ταχύτητες πρόσβασης. Χρειάζεται οπωσδήποτε περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη για την προώθηση της ευρυζωνικότητας.

Πηγή: newstoday.gr