Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που πρώτο είχε δημοσιεύσει το Κεφάλαιο στις 30 Ιουλίου.

Το deal έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και εβδομάδες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank.

Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο σχήμα δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα.

Η συγχώνευση πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.

Το who is who του Εμίρη του Κατάρ

Ο Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani γεννήθηκε στην 1η Ιανουαρίου του 1952 και είναι ο Εμίρης που κυβερνά το κράτος του Κατάρ από το 1995. Από το 1977 έως το 1995 διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Κατάρ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council που καθορίζει την βασική οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο ρόλο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Σεΐχης Hamad ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας το 1995, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στο εξωτερικό.

Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για την ιστορία ο Σεΐχης Hamad έχει τρεις γυναίκες και 24 παιδιά (έντεκα γιους και δεκατρείς κόρες).

Το πλήρες δημοσίευμα του Κεφαλαίου

Στο δημοσίευμά του στις 30 Ιουλίου το Κεφάλαιο ανέφερε τα εξής:

Μπορεί τους τελευταίους 18 μήνες το πρέσσινγκ προς τις τράπεζες για κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου να είναι συνεχές, ωστόσο φαίνεται ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και στο επόμενο διάστημα όλοι αναμένουν εξελίξεις. Με κεντρικό άξονα την έλλειψη ρευστότητας και τις συνέπειες που αυτή έχει στη λειτουργία των ιδρυμάτων, οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ένα καυτό δίμηνο που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Οι καταλύτες που θα πυροδοτήσουν το ντόμινο των εξελίξεων είναι 4.

1. Βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τις επιλογές θα παίξει προφανώς το θέμα της ρευστότητας και ο πάγιος στόχος της σταδιακής απεξάρτησης από την αιγίδα της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τα ελληνικά ιδρύματα, ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα όσες ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να «αναπνεύσουν» μέσω διαφόρων εργαλείων (ΑΜΚ, υβριδικά κεφάλαια) ξεκίνησαν την επιστροφή κεφαλαίων στην ΕΚΤ, κάτι όμως που πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς. Άλλωστε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests προέτρεψε τις τράπεζες να συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης κεφαλαίων και να δρομολογήσουν κινήσεις ισχυροποίησής τους.

2. Το πρόβλημα των κεφαλαίων θα ενταθεί από την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους. Το προηγούμενο 48ωρο, τραπεζίτες απ’ όλο τον κόσμο είχαν διαρκείς συσκέψεις με στελέχη του ΥΠΟΙΚ για το θέμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχε συμφωνία των δύο πλευρών για τη λογιστική καταγραφή των όποιων ζημιών εντός του 2011. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δουν μια επίπτωση έως 20% στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων τους και συνακόλουθα μια επίπτωση στα κεφάλαιά τους. Σε σχετική έκθεσή της η Deutsche Bank υπολογίζει τις συνέπειες: «οι περισσότερες τράπεζες πληρούν τον ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 του 7% της Βασιλείας ΙΙΙ, ωστόσο καμία δεν φτάνει το ελάχιστο επίπεδο του 10% στον δείκτη Core Tier 1 όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2012». Σημειώνει δε ότι τα επιπλέον απαιτούμενα κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν σε έναν βαθμό από τις σχεδιαζόμενες δράσεις των τραπεζών όπως περιγράφονται στα stress tests αλλά τα υπόλοιπα κεφάλαια θα πρέπει να καλυφθούν μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης μετοχών, μείωσης των risk-weighted assets (RWA) και/ή περαιτέρω υποστήριξης από το κράτος.

3. Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν προς τις τράπεζες και από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να διενεργήσει stress tests με τη βοήθεια του οίκου Blackrock, ακολουθώντας παρόμοια πρακτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Ο διεθνής οίκος θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στα στοιχεία όλων των τραπεζών και θα ελέγξει κυρίως τα δάνεια αναζητώντας στοιχεία για το αν οι προβλέψεις που έχουν λάβει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταποκρίνονται στις επισφάλειες που εμφανίζονται στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Ιρλανδία, η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «ιδιωτικών stress tests» ο νέος ΥΠΟΙΚ της χώρας κ. M. Nooman δήλωσε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα αποτελείται από δύο τράπεζες-πυλώνες, οικοδομημένες πάνω στις υπάρχουσες βάσεις των Bank of Ireland και Illied Irish Bank. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι ιρλανδικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους θέση κατά 24 δισ. ευρώ έως το 2013. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν το λόγο δανείων-καταθέσεων στο 122,5%.

4. Ένας τέταρτος αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά σημαντικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί και το γεγονός των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων που σε συνδυασμό με το σταθερό περιβάλλον που δημιουργεί το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για αναζήτηση ευκαιριών επί ελληνικού εδάφους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σωτήρια για τις τράπεζες καθώς θα τους άνοιγε αυτόματα την πόρτα της διατραπεζικής αγοράς.

Ξανά κοντά Λάτσης-Κωστόπουλος… μέσω Κατάρ

Ως εξαιρετικό σημάδι των επικείμενων εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη μπορεί να εκληφθεί η πρόθεση του επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ που από το καλοκαίρι του 2008 συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα μας. Τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη της Paramount Services Holding Limited που ελέγχεται από την Qatar Investment Authority και ουσιαστικά αποτελεί έναν βραχίονα του sovereign fund του εμιράτου, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του fund από το Κατάρ.

Αν και ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, στελέχη που έχουν γνώση όσων συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες δεν αποκλείουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Ουσιαστικά η «σφήνα» του Κατάρ, «ξαναζεσταίνει» έναν ευρύ κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι απευθείας μεταξύ του Σπύρου Λάτση και του Γιάννη Κωστόπουλου αλλά δεν ολοκληρώθηκε παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν φθάσει σε πολύ προχωρημένο σημείο συζητήσεων, έχοντας λύσει ακόμη και θέματα που αφορούσαν στο ρόλο των υφιστάμενων μετόχων, τη διαμόρφωση των ποσοστών ακόμη και τη διοίκηση της τράπεζας. Τότε η συμφωνία έφτασε στο «παρα πέντε» και κόλλησε σε λεπτομέρειες. Τώρα με την παρουσία του Κατάρ και δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί οι διαπραγματεύσεις αποκτούν διαφορετική βαρύτητα.

Η «απάντηση» της Εθνικής

Από θέση ισχύος παρατηρούν τις εξελίξεις οι επιτελείς της ΕΤΕ στο μέγαρο της πλ. Κοτζιά. Παρά το ναυάγιο της Mega-συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, το μέγεθος της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα και η παρουσία της σε αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων αλλά και την Τουρκία, είναι ικανά στοιχεία για να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους από τη διεθνή αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη διάφοροι παίκτες βολιδοσκοπούν τις εξελίξεις και παίρνουν θέσεις μάχης προκειμένου να «χτυπήσουν» την κατάλληλη στιγμή, ενώ πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την ίδια την τράπεζα αναφέρουν ότι κάποιοι εξ’ αυτών έχουν ήδη έρθει σε επαφή με στελέχη της Εθνικής, εξετάζοντας ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και σε μετοχικό επίπεδο.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα «ορφανά love stories» που μπορούν να αναζωπυρωθούν εξαιτίας των εξελίξεων. Στο επίκεντρο βεβαίως θα βρεθεί ξανά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η κυβέρνηση «καίγεται» να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις και στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «τραβήξουν» νωρίτερα σχέδια για την αποκρατικοποίηση εταιρειών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους ή το 2012. Αναζήτηση «γαμπρού» για συγχώνευση με άλλη ελληνική τράπεζα εξετάζει η διοίκηση της Banco Comercial Portugues με στόχο τη μείωση του κινδύνου από την έκθεσή της στη χώρα, όπως δήλωσε ο Carlos Santos, CEO της πορτογαλικής τράπεζας.

 

Πηγή: capital.gr