Ο Hiroshi Ishiguro είναι ένας Ιάπωνας επιστήμονας ο οποίος κατασκευάζει ρομπότ πανομοιότυπα του ανθρώπου (androids) και μέσω αυτών μελετά την ανθρώπινη φύση.
Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Osaka και μέχρι στιγμής έχει κατασκευάσει μεγάλο αριθμό ρομπότ. Τα τελευταία δημιουργήματά του όμως μοιάζουν εκπληκτικά με πραγματικούς ανθρώπους.
Ένα από αυτά μάλιστα έχει τη μορφή του κατασκευαστή του!
Το δημιούργημα του Ishiguro έχει κατασκευαστεί από σιλικόνη και περιλαμβάνει στο εσωτερικό ένα συνδυασμό από ηλεκτρονικά κυκλώματα και μηχανικά κινούμενα μέρη. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου και η σωματοδομή του ρομπότ είναι ακριβώς ίδια με του Ishiguro. Το ρομπότ είναι καθηλωμένο σε μία καρέκλα καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να περπατά. Κάνει όμως τέλεια τη δουλειά για την οποία κατασκευάστηκε: Μιμείται τον άνθρωπο!
Ο χειριστής του ρομπότ κάθεται σε ένα υπολογιστή όπου μία κάμερα και ένα μικρόφωνο καταγράφουν τη φωνή και τις κινήσεις του κεφαλιού του. Το ρομπότ έχει προγραμματιστεί να μιμείται τον χειριστή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια: στον τόνο της φωνής, στην κίνηση του κεφαλιού, στην κίνηση των βλεφάρων, στην έκφραση του προσώπου, ακόμα και στον τρόπο αναπνοής.
Ο Ishiguro θέλει να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα ρομπότ για να μελετήσει την ανθρώπινη φύση, νοημοσύνη και συμπεριφορά. Έτσι θα μπορέσει να πετύχει τη βέλτιστη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Απώτερος σκοπός είναι η χρήση των ρομπότ στην καθημερινή ζωή μας. Ευελπιστεί δηλαδή ότι κάποια μέρα τα ρομπότ θα είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στον άνθρωπο σε καθημερινές εργασίες όπως η καθαριότητα, η υποστήριξη των ηλικιωμένων, η διδασκαλία, η παρακολούθηση ασθενών κλπ. Ασφαλώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει τα ρομπότ να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν άνθρωποι, παρά σαν μηχανές.
Ερευνητές από όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια μελετούν τρόπους για να δημιουργήσουν ρομπότ που μοιάζουν και λειτουργούν σαν τον άνθρωπο. Πολλές αξιοσημείωτες προσπάθειες έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση από Πανεπιστήμια και εταιρίες, με πιο γνωστή την περίπτωση του ρομπότ Asimo της Ιαπωνικής Honda. Όλα τα ρομπότ που κατασκευάστηκαν όμως μοιάζουν με κινούμενες μηχανές και αυτό αποτελεί ένα εμπόδιο στην επικοινωνία μας μαζί τους. Σύμφωνα με τον Ishiguro, o άνθρωπος είναι συναισθηματικό ον και ο εγκέφαλός του επιτρέπει τη βέλτιστη επικοινωνία μόνο με ανθρώπινες μορφές και όχι με μηχανές. Γι’ αυτόν το λόγο κατασκευάζει ανθρωπόμορφα ρομπότ τα οποία αποκαλεί geminoid (από τον Λατινικό όρο geminus που σημαίνει δίδυμος).
Η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έρευνα του Ishiguro δεν σταματά εδώ. Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ρομπότ που κατασκευάζει προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει το συναίσθημα που μας προκαλεί η ανθρώπινη παρουσία και να εντοπίσει από που αυτό πηγάζει. Ελπίζει έτσι να καταφέρει στο μέλλον να δώσει στα ρομπότ και συναισθηματικά χαρακτηριστικά…