Αποκρατικοποιήσεις, τουρισμός και πράσινες επενδύσεις (ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων) αλλά και το Know How για την ανασύσταση της ΕΤΒΑ αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της γερμανικής αποστολής με επικεφαλής τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας,

κ. Στέφαν Κάπφερερ που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα.Τον κ. Καπφέρερ ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από σχετική πρόσκληση του κ .Χρσοχοΐδη κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο πριν από

περίπου ένα μήνα θα συνοδεύουν ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), κ. Μάρκους Κέρμπερ,ο διευθυντής της Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας(KfW), κ. Κρίστιαν Φούνκε, ο διευθυντής του ελληνο-γερμανικού επιμελητηρίου, κ. Μάρτιν Κναπ, καθώς και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας μαζί με τον υφυπουργό κ. Χάρη Παμπούκη, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει το ΥΠΑΑΝ για το εργαλείο του fast track, την προσπάθεια αξιοποίησης του Ελληνικού και τις άλλες μεγάλες επενδύσεις ( μεταξύ τον οποίων και το τουριστικό τέρμιναλ που σχεδιάζεται στο Δέλτα Φαλήρου) οι οποίες δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια.

Η συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο με βάση τα μέχρι στιγμής μηνύματα θα επικεντρωθεί στο one stop shop των αποκρατικοποιήσεων το ταμείο αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου και ειδικότερα τον ρυθμό με τον οποίο θα μεταβιβάζεται η κινητή και ακίνητη περιουσία που έχει προγραμματιστεί να αποκρατικοποιηθεί.

Η συνάντηση του κ. Καπφέρερ με τον υπουργό οικονομικών αναμένεται να αποτελέσει την συνέχεια μιας «πρώτης συζήτησης» μετά του κ. Βενιζέλου και του Γερμανού ομολόγου του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 11 Ιουλίου στο Βερολίνο παρόντος και του διευθύνοντος συμβούλου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), για τις άμεσα διαθέσιμες προς αξιοποίηση τουριστικές περιοχές.

Το τρίτο σημαντικό ραντεβού της Γερμανικής αποστολής θα είναι με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου από τον οποίο αναμένεται να ενημερωθεί για τη δυνατότητα επενδύσεων σε ΑΠΕ και διαχείριση απορριμμάτων όπου η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από τις εξελίξεις. Μάλιστα ισχυρό κίνητρο για την προώθηση τέτοιων επενδύσεων, εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, είναι και η δυνατότητα χρηματοδότησης τους από το ΕΣΠΑ αφού λόγω χαμηλής απορρόφησης (βρίσκεται στο 9,6%) υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 2 δισ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις τέτοιων έργων.

Νέα ΕΤΒΑ

Ένα ακόμη θέμα ειδικά με τους υπουργούς ανταγωνιστικότητας και οικονομικών και τον διευθυντής της Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας(KfW), κ. Κρίστιαν Φούνκε, θα είναι το ενδεχόμενο ανασύστασης μιας σύγχρονης ΕΤΒΑ μέσα από το ΤΠΔ. Το νομικό πλαίσιο για την πλήρη αποκόλληση του σκέλος των δανείων κατατίθεται σήμερα στην Βουλή ενώ οι αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν ήδη ληφθεί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ανακοινώσει από τον Ιούνιο τη δημιουργία μιας τέτοια τράπεζας. Παράλληλα η αρχική κατεύθυνση του ΥΠΟΙΚ περί πώλησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του τμήματος των Δανείων από το ΤΠΔ σε κάποια από τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές τράπεζες ανεστάλη με βάση την σημερινή χρηματιστηριακή συγκυρία.

“Επιτακτική προτεραιότητα η στήριξη της πραγματικής οικονομίας”

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Philipp Rösler τον Οκτώβριο αλλά και του Υφυπουργού κ. Kapferer σήμερα με ομάδα τεχνοκρατών, ο κ. Μαΐλλης δήλωσε: «Τώρα πλέον η στήριξη της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα αναδεικνύεται επιτακτική προτεραιότητα για την έξοδο από την κρίση».

Ο υπουργός κύριος Rösler έχει επιδείξει πολιτική βούληση και έχει ανάπτυξη δυναμική, κυρίως στην κατεύθυνση προώθησης επενδύσεων στην Ελλάδα και στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην αύξηση του ΑΕΠ, την βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλούνται όλοι να συμβάλλουν και η Γερμανία , ο ιστορικά μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, είναι διατεθειμένος να συμβάλλει ουσιαστικά.

Είναι φανερό πως μια νέα δυναμική μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Κέντρο βάρους της η πραγματική Οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη.

«Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμμετείχε σε όλες αυτές τις προσπάθειες όπως άλλωστε έκανε πάντα σε όλα τα 85 έτη λειτουργίας του. Θεωρούμε την πραγματοποίηση της επίσκεψης του κυρίου Rösler σταθμό και αφετηρία. Είναι ώρα να πιστέψουμε και να δουλέψουμε σοβαρά και μεθοδικά. Είναι ώρα συνεργαζόμενοι να δούμε την αγορά και την κοινωνία στην οποία ζούμε να ανακάμπτει και να μπαίνει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης».

 

Πηγή: capital.gr