Οργή στην ισραηλινή κοινότητα της Βρετανίας έχει προκαλέσει η στάση της διεύθυνσης του περίφημου μουσείου κέρινων ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο,

καθώς πολλοί επισκέπτες του μουσείου χαιρετούν ναζιστικά δίπλα στον κέρινο Αδόλφο,δίχως καμία αντίδραση από τους ιθύνοντες… Μάλιστα, ένα ζευγάρι Ισραηλινών, απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος,

απαθανάτισε με τη φωτογραφική μηχανή του κάποιους μάλλον ανιστόρητους τουρίστες να χαιρετούν ναζιστικά, και παραπονέθηκαν στη διεύθυνση του μουσείου. Το ζευγάρι χαρακτήρισε τη στάση των τουριστών ως επίδειξη αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας και ζήτησε την απομάκρυνση του επίμαχου ομοιώματος.

Ωστόσο, παρότι η διεύθυνση ζήτησε συγγνώμη για τη στάση των τουριστών επέμεινε στην πάγια θέση της ότι “ενθαρρύνει ενεργά τους επισκέπτες να ‘αλληλεπιδρούν’ με τα ομοιώματα”.

“Υπεραμυνόμαστε το δικαίωμα των επισκεπτών μας να κάνουν τις επιλογές τους, αρκεί να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα” ήταν η αρχική απόκριση των ιθυνόντων του μουσείου, οι οποίοι πάντως αργότερα διευκρίνισαν ότι αν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί είχαν γίνει αντιληπτοί από το προσωπικό του μουσείου, τότε θα παρέβαινε.

Το κέρινο ομοίωμα του Αδόλφου Χίτλερ μεταφέρθηκε στην κεντρική αίθουσα του μουσείου το 2002, ενώ πρωτύτερα βρισκόταν σε ειδική γυάλινη βιτρίνα, επειδή συχνά πολλοί ακτιβιστές το έφτυναν, του πετούσαν αβγά ή άλλα αντικείμενα ή του προκαλούσαν φθορές.

Σημειώνεται ότι κέρινο ομοίωμα του Χίτλερ υπάρχει και στο μουσείο Τισό στο Βερολίνο. Ωστόσο η διεύθυνση του μουσείου της γερμανικής πρωτεύουσας αποφάσισε να παρουσιάσει τον επικεφαλής του ναζισμού ως έναν καταβεβλημένο και εξασθενημένο άνδρα λίγο πριν την αυτοκτονία του στο καταφύγιό του στις 30 Απριλίου του 1945 προκειμένου να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις της εβραϊκής κοινότητας και της γερμανικής κοινής γνώμης.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε έναν άνδρα να αποκεφαλίσει το 2008 το επίμαχο ομοίωμα. Ο άνδρας κατέβαλε πάνω από 890 ευρώ πρόστιμο για την πράξη του, ενώ το ομοίωμα του Χίτλερ επιδιορθώθηκε και επανατοποθετήθηκε στη θέση του:

 

http://www.youtube.com/watch?v=giYkhfItMGk

 

Πηγή: skai.gr