Το ενδιαφέρον δεκάδων γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στον ήλιο της Ελλάδας αποκάλυψε ο εκτελεστικός διευθυντής της BSW, της ομοσπονδίας των γερμανικών εταιρειών ηλιακής ενέργειας,

Γιορκ Μάγερ, σε συνέντευξή του στη Real News, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ώθηση που θα δοθεί στην ελληνική οικονομία από αυτή την ελληνογερμανική σύμπραξη.

“Είναι αλήθεια ότι οι γερμανικές ενεργειακές εταιρίες ανυπομονούν να επεδύσουν στην Ελλάδα, καθώς οι επιδοτήσεις της ηλιακής ενέργειας είναι ελκυστικές και προσφέρουν εγγυημένη απόσβεση των επενδύσεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γ.Μάγερ σημείωσε ότι αρχικός στόχος είναι η δημιουργία τράπεζας, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία θα χορηγεί δάνεια με χαμηλό επιτόκιο στον τομέα των ΑΠΕ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Μάγερ, η BSW θα ασκήσει πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της κρατικής τράπεζας KFW.

Σύμφωνα με τον κ. Μάγερ, οποιαδήποτε επένδυση στον ελληνικό ήλιο θα αποδειχθεί κερδόφόρος και για τις δύο πλευρές. «Τα υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας στην Ελλάδα προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το καινούριο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ηλιακής ενέργειας, που μοιάζει πολύ με το αντίστοιχο γερμανικό», αναφέρει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μάγερ, την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας εμποδίζει η δυσκολία των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για μεγάλα ηλιακά πάρκα, ενώ, και οι υπηρεσίες που αναλαμβάνουν τα γραφειοκρατικά ζητήματα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές και να λειτουργούν με διαφάνεια.

«Αν λυθούν αυτά τα ζητήματα, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας της τάξεως των 6 GW μέχρι το 2020, καλύπτοντας το 12% της ενεργειακής ζήτησης της χώρας», καταλήγει ο κ. Μάγερ.

Όπως σημειώνει, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς θα είναι απαραίτητος για την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγουν τα μεγάλα ηλιακά πάρκα.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω φορέας εκπροσωπεί 800 ενεργειακές επιχειρήσεις.

Πηγή: energypress.gr