Σε αναζήτηση πορείας βρίσκεται η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για το σημαντικότερο μέχρι τώρα έλεγχο της οικονομίας.

Έσοδα και δαπάνες παραμένουν μακριά από το στόχο, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το ΙΚΑ, όπου η «μαύρη» τρύπα κινδυνεύει να «καταπιεί» συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων.

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ενός ντόμινου μετά τη συμφωνία με τη Φιλανδία οδήγησε τον Ευάγγελο Βενιζέλος να στείλει επιστολή σε ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του ζητώντας άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Με την επιστολή του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να προλάβει νέες επικρίσεις για τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα αποκαλύψει το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών, αλλά ταυτόχρονα να προλάβει και τυχόν άλλες χώρες που θα θελήσουν να ζητήσουν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα υποστήριξη προς την Ελλάδα. «Βασική θέση της Ελλάδας είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα και συνολικά την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί την παρούσα οξύτατη φάση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ζήτημα που υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την Ευρωζώνη συνολικά», αναφέρει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεσταλμένοι των δανειστών μας έχουν εντολές να μην δεχθούν τη χαλάρωση των στόχων που ζητά επίμονα η Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς βλέπει πλέον ότι η ύφεση θα πλησιάσει -αν όχι να ξεπεράσει- το 5% και το έλλειμμα δεν αποκλείεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 10%.

Σε αυτή την περίπτωση τα έσοδα -και κυρίως τα φορολογικά- θα πέσουν ραγδαία, αφήνοντας ανοχύρωτο το πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα όριά του και εξαντλώντας τα όποια «μαξιλάρια» έχουν προβλεφθεί, οδηγώντας μοιραία στην λήψη νέων μέτρων.

Έτσι, η τρόικα -βλέποντας ότι δύσκολα το δημόσιο θα εισπράττει τα 5,4 δισ. το μήνα που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι του έτους- και θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, έρχεται αποφασισμένη να βάλει φρένο στη σπατάλη στο δημόσιο και να μειώσει την φοροδιαφυγή.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, Ματίας Μορς, που θεωρεί τη μείωση του μεγέθους του δημοσίου κατά 20% ως ένα πρώτο βήμα, ζητά όμως περαιτέρω συρρίκνωση του συνολικού λογαριασμού για μισθούς. Παράλληλα προτείνει την ραγδαία κατάργηση των φοροαπαλλαγών ως τον μοναδικό τρόπο για να γίνει το σύστημα δικαιότερο και πιο αποδοτικό.

Σε ετοιμότητα η ΤτΕ

Την Δευτέρα πάντως -όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής- δεν αποκλείεται να υπάρξει μία ακόμα πηγή ανησυχίας, αυτή τη φορά στο Τραπεζικό σύστημα, καθώς το δημόσιο θα προχωρήσει στην ανάληψη 10 δισεκατομμυρίων από τις τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώσει ανελαστικές του υποχρεώσεις.

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα προκειμένου να ενεργοποιήσει -αν χρειαστεί- το Σύστημα Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Πάντως για την ώρα καμία τράπεζα δεν έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα ενίσχυσης, που είναι προαπαιτούμενο για να λάβει ενέσεις ρευστότητας.

Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός/skai.gr