Από την προσεχή Δευτέρα 22 Αυγούστου ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για ριζικές αλλαγές και συγχωνεύσεις στις εφορίες και στα τελωνεία της χώρας.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η πρώτη κίνηση του αφορά την αναστολή λειτουργίας ενός τελωνείου τη συγχώνευση 14 τελωνειακών υπηρεσιών και ακόμα 50 υποδιευθύνσεων και τμημάτων τελωνείων.

Από τη Δευτέρα θα εφαρμοστεί η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του τελωνείου Βιομηχανίας και Εύφλεκτων Υλών (Β΄Τaxis) της περιοχής του νομού Αττικής, το οποίο είχε την εποπτεία των τελωνειακών διαδικασιών που αφορούν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα.

Οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου τελωνείου θα περιέλθουν στο τελωνείο Λαυρίου και στο τελωνείο Ελευσίνας.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα αναστέλλεται και η λειτουργία 14 γραφείων και αυτοτελών τμημάτων κεντρικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός τελωνείων αλλά ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα τελωνεία.

Ακόμα ξεκινά και η αναστολή της λειτουργίας 50 υποδιευθύνσεων και τμημάτων τελωνείων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από το Σεπτέμβριο έως τα τέλη του 2012, οι 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα πρέπει να αντικατασταθούν από 30 δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες και οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ, ενώ οι φορολογικές συναλλαγές -πληρωμή και επιστροφή φόρων- θα γίνονται από τις τράπεζες.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τις συγχωνεύσεις των πρώτων 20 εφοριών της χώρας.

Πηγή: skai.gr