Περίπου στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ),

σύμφωνα με όσα δήλωσε η Κύπρια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου, μετά τη συνάντησή της με διευθυντικά στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Η υπουργός δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία έναρξης της γεώτρησης και απέφυγε να απαντήσει στο αν συμφωνήθηκε με την αμερικανική εταιρεία η ημερομηνία της δεύτερης γεώτρησης.

Από την πλευρά της η Noble Energy ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων στη Μεγαλόνησο για την κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο πλαίσιο και της αξιοποίησης των ισραηλινών αποθεμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η κύπρια υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στη συνάντηση με τα στελέχη της Noble συζητήθηκε έμμεσα το ζήτημα των τουρκικών απειλών. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Αγκυρα, εφόσον θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, «να λογικευθεί».

Δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα σχετικά με πότε θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα στελέχη της Noble Energy απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.

Πηγή: energypress.gr