Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ δηλώνει ότι το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής,

καταγγέλλοντας τη χλιαρή αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίση.«Ας ανοίξουμε τα μάτια: το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Και για να μην πέσουν, η επιλογή μου φαίνεται απλή: είτε τα κράτη μέλη θα αποδεχθούν μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, την οποία πάντοτε ζητούσα, είτε θα μεταφέρουν επιπλέον εξουσίες στην ένωση», δηλώνει ο Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από κοινού στη βελγική εφημερίδα Le Soir και στην ελβετική Le Temps.

Ο Ζακ Ντελόρ επικρίνει αυστηρά τα αποτελέσματα της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Καθαυτά δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτε», λέει, ενώ εμφανίζεται επικριτικός και ως προς την πρόταση για τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία χαρακτηρίζει «εξωφρενικό κατασκεύασμα».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται υπέρ μιας μερικής αμοιβαιότητας του χρέους των κρατών «μέχρι του ύψους του 60% του ΑΕΠ τους».

«Η μερική αμοιβαιότητα του χρέους είναι η αντλία για να σβηστεί η πυρκαγιά και για να δοθεί νέο νόημα στην κοινοτική συνεργασία. Τα κράτη μέλη, ταυτόχρονα, οφείλουν να άρουν τις τελευταίες αντιρρήσεις στα έξι σχέδια οδηγιών για την οικονομική διακυβέρνηση, το περιεχόμενο των οποίων ενισχύθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με στόχο την αυτοματοποίηση των κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρέκκλισης», εξηγεί ο Ζακ Ντελόρ.

“Έλεγα πάντοτε ότι η επιτυχία της Ευρώπης, στο οικονομικό πεδίο, βασίζεται σε ένα τρίγωνο: την ανταγωνιστικότητα που κινητοποιεί, τη συνεργασία που ενισχύει και την αλληλεγγύη που ενώνει. Πρέπει να περάσουμε στις πράξεις. Διότι, εάν δεν το κάνουμε, οι αγορές θα συνεχίσουν να αμφιβάλλουν», προειδοποίησε.

“Από την έναρξη της κρίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παραβλέψει την πραγματικότητα. Πώς μπορούν να σκέφτονται ότι οι αγορές θα πιστέψουν τις υποσχέσεις της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ, στις 21 Ιουλίου, εάν πρέπει να περιμένουμε το τέλος του Σεπτεμβρίου για να τις μετατρέψουμε σε πράξεις;», λέει.

Πηγή: skai.gr