Σωσίβιο στους δανειολήπτες… ρίχνουν οι τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους. Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τηλεφωνικές κλήσεις προς τους δανειολήπτες

που έχουν καθυστερήσει ακόμα και λίγες μέρες την πληρωμή των δόσεων από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Οι τράπεζες βρίσκονται σε “ανοικτή γραμμή”

με τους πελάτες που δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων, ενώ αναμένεται και η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων από την BlackRock.

Τους καλούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που συχνά συνοδεύονται και με «κούρεμα» της συνολικής οφειλής.

Διότι όπως είναι γνωστό στις αρχές Σεπτεμβρίου η BlackRock θα φέρει στην Αθήνα τριακόσιους ελεγκτές που θα βάλουν στο μικροσκόπιο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα θα εξετάσουν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, όπως και την πορεία της κτηματαγοράς.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους, καταβάλοντας έστω τμήμα της οφειλής.

Ταυτόχρονα, όμως, «φωτιά» έχουν πάρει και τα τηλέφωνα στο γραφείο του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, όπως και στις καταναλωτικές οργανώσεις, καθώς οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι μαζικές, ανεξάρτητα αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει 1 μέρα ή 3 μήνες την πληρωμή της δόσης του.

Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, που ανέφερε στέλεχος μεγάλης τράπεζας: Ζητάμε από τους πελάτες να καταβάλουν έστω και ένα μικρό μέρος της δόσης ώστε να φαίνεται στο σύστημα ότι το δάνειο κινείται. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα στις πιστωτικές κάρτες που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις καθυστερήσεις, οι τράπεζες έχουν μειώσει στο ελάχιστο το ποσοστό με το οποίο υπολογίζουν την ελάχιστη δόση.

Στόχος είναι να ενεργοποιήσουν μέσα από προγράμματα ρυθμίσεων, όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια που δεν έχουν εξυπηρετηθεί για διάστημα 30-90 ημερών.

Η BlackRock θα αρχίσει μέσα στο Σεπτέμβριο να… ψάχνει τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να βγάλει την ετυμηγορία της για το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

 

Πηγή: capital.gr