Με γραπτά και προφορικά διαβήματα απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στις τουρκικές απειλές για τις έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζακου Μαρκουλλή, πέρα από τα διαβήματα κάλεσε στο γραφείο της τους Πρέσβεις των πέντε μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας,

ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το θέμα θα τεθεί επίσης όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συναντήσεων με υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους των Ηνωμενων Εθνων, με στόχο την αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών από πλευράς Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να επικοινώνησε μέσω γενικών γραμματέων με την Ουάσιγκτον και να την κάλεσε “να συμπεριφερθεί υπεύθυνα στο θέμα των ερευνών για αέριο και πετρέλαιο, που θα πραγματοποιηθούν με παράνομες άδειες” όπως χαρακτηρίζει τις άδειες που έχει δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης να σταλεί προειδοποίηση και στην αμερικανική εταιρεία Νοble Energy που ανέλαβε τις υποθαλάσσιες έρευνες.

Όπως σημείωσε, η κ. Μαρκουλλή η Νoble Εnergy είναι μεν ιδιωτική εταιρεία, «όμως δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και με τις ενέργειές της στηρίζει τις αμερικανικές εταιρείες, όταν διεξάγουν αυτού του είδους τις έρευνες».

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη, απέρριψε τις πρόσφατες τοποθετήσεις και ενέργειες από πλευράς Αγκυρας στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και χαιρέτισε τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον επί του θέματος.

Ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Αγκυρα φαίνεται να ασκεί πιέσεις διά της διπλωματικής οδού και με διαβήματα προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και «αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία αρκετά χρόνια».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις «αποτελούν ισχυρό κίνητρο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, «ώστε να συνεργαστεί αποτελεσματικά για μια σωστή λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό».

Πηγή:  energypress.gr