Νέου τύπου ηλεκτρονικό χαρτί, που μπορεί να εκτυπωθεί και να σβηστεί έως 260 φορές, κατασκεύασαν ερευνητές από την Ταϊβάν -εφεύρεση που, όπως λένε, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το χαρτί που χρησιμοποιείται π.χ. σε διαφημιστικές αφίσες και χάρτινες επιγραφές, οι οποίες σήμερα εκτυπώνονται κατά εκατομμύρια, σώζοντας έτσι δένδρα και εξοικονομώντας χρήματα.

Σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρονικά χαρτιά, το «i2R e-Paper» είναι συμβατό με θερμικούς εκτυπωτές, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για τις συσκευές fax. Κατά τους δημιουργούς του, η κατασκευή του είναι μια «διαδικασία χαμηλής τοξικότητας».

Μια άλλη διαφορά του συστήματος είναι ότι πρόκειται στην ουσία για μια αυτόνομη οθόνη, αποσυνδεδεμένη από οποιαδήποτε άλλη συσκευή, η λειτουργία της οποίας βασίζεται στη θερμότητα, περίπου όπως στα παλιά fax θερμικού χαρτιού. Όταν πάλι ο χρήστης θέλει να σβήσει το χαρτί, δεν έχει παρά να πατήσει το διακόπτη ενός ειδικά τροποποιημένου εκτυπωτή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το «i2R» είναι και πάλι έτοιμο για εκτύπωση.

Το ηλεκτρονικό χαρτί «i2R e-Paper» αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και οι κατασκευαστές του προσδιορίζουν την τιμή μιας «σελίδας» Α4 στα 2 δολάρια.

http://www.youtube.com/watch?v=9SnuxI6jL1M]

Πηγή: hbnews.gr