Αντιμέτωποι με την αφαίρεση του ΑΦΜ τους θα βρεθούν, από την 1η Σεπτεμβρίου, όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες – μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στην Εφορία, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των φοροπαραβατών αφού, μεταξύ των άλλων, δεν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας,

να εισπράττουν επιστροφές φόρων ή να πληρώνονται για συναλλαγές τους με το Δημόσιο, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό τους αναγκάζει να περάσουν από την Εφορία, αν θέλουν πίσω τον ΑΦΜ τους. Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της Ε.Ε., χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λάβουν επιστολή με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην Εφορία εντός μηνός ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να πληρώσουν τυχόν έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες. Στην πραγματικότητα ο ΑΦΜ δεν καταργείται, αλλά αδρανοποιείται. Για να καταστεί ξανά ενεργός, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του.

Πηγή:hbnews.gr