Ηλεκτρονικό τατουάζ ενδεχομένως θα αποτελέσει επανάσταση στον τρόπο που παρακολουθούνται ασθενείς, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Χρησιμοποίησαν τη συσκευή, που είναι λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα, για να παρακολουθήσουν την καρδιά και τον εγκέφαλο, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’.

Ο αισθητήρας επικολλάται στο δέρμα σαν προσωρινό τατουάζ και μπορεί να κινηθεί, να ζαρώσει και να τραβηχτεί χωρίς να σπάσει.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία.

Υπάρχουν και μικροσκοπικά ηλιακά κύτταρα που μπορούν να γεννήσουν ενέργεια ή να λάβουν ενέργεια από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στην έρευνα, το τατουάζ χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα στο πόδι, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Ανακάλυψε ότι οι μετρήσεις συμφωνούν αξιοσημείωτα καλά με όσες λαμβάνονται με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των παραδοσιακών καλωδίων.

Μικρότεροι, λιγότερο παρεμβατικοί αισθητήρες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι για την παρακολούθηση πρόωρων νεογνών ή για τη μελέτη ασθενών με άπνοια.

Ο Todd Coleman,από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δήλωσε ότι η επιθυμία της κατανόησης της εγκεφαλικής λειτουργίας σε φυσικό περιβάλλον, δεν είναι συμβατή με τις έρευνες στο εργαστήριο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταγράψουμε τα νευρικά σήματα σε φυσικό περιβάλλον με συσκευές που δεν είναι ορατές στο χρήστη.

Υπάρχουν προβλήματα με τη μακρόχρονη χρήση, καθώς το δέρμα συνεχώς παράγει νέα κύτταρα, ενώ όσα είναι στην επιφάνεια πεθαίνουν και υπάρχει ανάγκη να επικολληθεί νέος αισθητήρας  κάθε λίγες μέρες.

Πηγή: iatronet.gr