Το κράτος θα χάσει έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στις υπηρεσίες εστίασης, σύμφωνα με τους τουριστικούς επιχειρηματίες της χώρας.

Και ο λόγος είναι απλός. Θα μειωθεί κατακόρυφα η φορολογητέα ύλη. Αφού αναμένεται δραστική περικοπή σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την εστίαση,

από την τυρόπιτα και το παραδοσιακό σουβλάκι, μέχρι τον καφέ και το ποτό στο μπαρ, οι καταναλωτές αναμένεται να μειώσουν τη δαπάνη. Οπότε θα μειωθούν και οι απορρέουσες από τον ΦΠΑ εισπράξεις.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Αθήνας- Αττικής κ. Γιάννης Ρέτσος, σημειώνει μεταξύ των άλλων, ότι το μέτρο δεν πρόκειται να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα αντίθετα θα δημιουργήσει νέα πίεση στο ευαίσθητο κομμάτι του τουρισμού.

Όπως λέει σύντομα, οι τουριστικές ενώσεις της χώρας θα υποβάλουν ολοκληρωμένο σχέδιο-μελέτη στον υπουργό οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να μειωθεί, όπως ακριβώς συνέβη με το ΦΠΑ στα καταλύματα (στο 6,5%) γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών στα τουριστικά πακέτα και στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ (γενική συνομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών και έμπορων) χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου ως «επιλογή αυτοκτονίας» και κάνει λόγο για λάθη, που αν δεν διορθωθούν «θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων για επιχειρήσεις και κράτος και όχι σε αύξηση κρατικών εσόδων όπως με εώλους υπολογισμούς προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο.

Τελικά δηλαδή, δεν θα επιτευχθούν μετά βεβαιότητας ούτε οι στόχοι που τίθενται για τον προϋπολογισμό. Ειδικά για την αύξηση του ΦΠΑ, τόσο οι τουριστικοί φορείς της χώρας, όσο και η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνουν μεταξύ των άλλων πως: Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 77% στις υπηρεσίες εστίασης, οδηγεί μαθηματικά στο κλείσιμο πλήθος επιχειρήσεων από τυροπιτάδικα και σουβλατζίδικα, μέχρι μπαρ και εστιατόρια.

Το μέτρο αφορά 140.000 επιχειρήσεις (και ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων. Οι περισσότεροι των οποίων είναι νέοι.

Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, που θα σημαίνει και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ το τουριστικό προϊόν για άλλη μια φορά θα δεχθεί «πυρά» εκ των έσω και θα καταστεί από τα ακριβότερα στην Ευρώπη με προφανείς επιπτώσεις.

 

Πηγή:  capital.gr