Η δέσμευση της Fed για σχεδόν μηδενικά επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια δίνει την αφορμή που έψαχναν οι αγορές για να ξεφύγουν από τις «καταστροφικές» απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Κέρδη 3% στο Χονγκ Κονγκ, ανοδικά ο Nikkei.

Ο διοικητής της Fed Ben Bernanke δεσμεύτηκε να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ χθες η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έριξε στο τραπέζι μία σειρά «εργαλείων» για την ενίσχυση της οικονομίας,

τα οποία θα χρησιμοποιήσει όταν κριθεί απαραίτητο.«Οι μετοχές έγιναν υπερπουλημένες με φόντο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνει ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδύσεων της AMP Capital investors στο Σίδνεϊ. «Οδεύουμε σε ανάκαμψη και ο Bernanke πρόσφερε αυτό που χρειαζόταν».

Σε επίπεδο μάκρο, στα 31,5 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Ιούλιο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, καθώς οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ, στα 175,1 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές στα 143,6 δισ. δολάρια.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 20,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 17%. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 22,9%, ενώ συνολικά το πλεόνασμα υπερέβη τις εκτιμήσεις για 27,4 δισ. δολάρια.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, αντιμετωπίζει την απειλή της εξασθένισης της ζήτησης, καθώς τα αναπτυγμένα κράτη, από την Ευρώπη μέχρι και τις ΗΠΑ και Ιαπωνία, προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Εξάλλου, ήπια και ελεγχόμενη είναι –ακόμη- η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην Κίνα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι αυξήσεις των τιμών αυτή τη στιγμή είναι το αποτέλεσμα της ρευστότητας αλλά και των φυσικών καταστροφών, σχολίασε στέλεχος που δεν κατονομάζεται της επιτροπής εθνικού σχεδιασμού και μεταρρύθμισης.

Κατά 59% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της Cathay Pacific Airways, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους καυσίμων καθώς και της μείωσης της ζήτησης τόσο για ταξίδια όσο και για υπηρεσίες μεταφοράς. Τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής εταιρείας για το εξάμηνο υποχώρησαν στα 2,81 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ από τα 6,84 δισ. δολάρια ΧΚ πριν από ένα χρόνο.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύεται σε ποσοστό 2,3% στο Τόκιο, καθώς οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο ανακάμπτουν.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.038,74 μονάδες, με κέρδη 1,1%. Ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 3,08%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει θετικά πρόσημα με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 1,33% και τον ευρύτερο CSI 300 να καταγράφει κέρδη 1,41%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ενισχύεται 0,62%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiex καταγράφει κέρδη 3,25%.

Στην Αυστραλία, ο ASX ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,64%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνει άνοδο 2,78%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κερδίζει 1,81%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει πτώση 0,71%.

 

Πηγή: capital.gr