Σε στάση πληρωμών προς το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζονται οι διευθυντές καταστημάτων εστίασης, αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης,

Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 είπε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να αποδίδουν φόρους και ΦΠΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ούτως ή άλλως οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι ένα βήμα πριν από τη φυλακή.

Να αποσύρει το μέτρο της αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γ. Κασιμάτης, διότι το μέτρο, όπως εκτιμά, θα επιφέρει σειρά ανατιμήσεων και επιβαρύνσεων, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, ενώ ”δεν βοηθά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και δεν συντελεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κασιμάτης, το μέτρο συμβάλλει στη δημιουργία νέων πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

Επίσης, τόνισε ότι θα να σταματήσει το υπουργείο Οικονομικών να καταφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ για να μειώσει, όπως πιστεύει, το άνοιγμα της μαύρης τρύπας των δημοσίων εσόδων ενώ διευκολύνει όλους όσοι θέλουν να φοροδιαφεύγουν και δημιουργεί προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΕΕΘ κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες στην αγορά από την αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή και σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, «για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών μελών στο ΕΕΘ είναι αρνητικό για το πρώτο επτάμηνο του 2011», με τις διαγραφές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο να είναι αυξημένες κατά 40% και τις εγγραφές μειωμένες κατά 15%.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ εκφράζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για χιλιάδες νέα λουκέτα στην αγορά. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 

Πηγή: skai.gr