Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα είδη εστίασης, από την 1η Σεπτεμβρίου, εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για χιλιάδες νέα λουκέτα, ακόμη περισσότερους ανέργους και μείωση των δημοσίων εσόδων κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τα καύσιμα ζητά το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει «η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.α. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη ΔΕΗ κλπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε».

Η αύξηση του ΦΠΑ σοβαρά τη λειτουργία της αγοράς τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, Σίσσυ Αλιγιζάκη. Σημείωσε ότι «ως εκ τούτου πλήττει την οικονομία. Επιβάλλεται να εξετασθεί σε βάθος και με σοβαρότητα ο ενιαίος ΦΠΑ σε ποσοστό πέριξ του 12 με 15%. Η εφαρμογή του μειωμένου ενιαίου ΦΠΑ θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αγοράς».

Για καταστροφική πολιτική που επιβαρύνει την πλειοψηφία της κοινωνίας και επιτείνει την κρίση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάνει λόγο ο ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, με την υπογραφή της εγκυκλίου για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική επιβαρύνοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, επιτείνει την κρίση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες από αυτές σε λουκέτο. Η αύξηση των έμμεσων φόρων και η μείωση της φορολογίας των κερδών δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και θα δημιουργήσει νέο κύμα ακρίβειας».

Στο μεταξύ, επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, έστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: skai.gr