Την περεταίρω ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας ως τρόπο προστασίας της οικονομίας από τις αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως έχει ως στόχο η κυβέρνηση της Βραζιλίας,

όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Guido Mantega, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.“Σας υπόσχομαι πως κάθε μήνα θα υπάρχει και μία δημοσιονομική έκπληξη.

Κάθε μήνα θα υπάρχει και ένα καλύτερο αποτέλεσμα,” δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βραζιλιάνος υπουργός. Οι δηλώσεις του υπουργού έγινα με αφορμή τα στοιχεία για το πρωτεύον πλεόνασμα της χώρας τον Ιούνιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα.

Συγκεκριμένα, το πρωτεύον πλέονασμα αυξήθηκε στα 13,4 δισ. ρεάλς ($8,6 δισ.) από 7,5 δισ. ρεάλς το Μάιο, με την κεντρική κυβέρνησηε να εμφανίζει πλεόνασμα 9,7 δισ. ρεάλς, τις περιφερειακές κυβερνήσεις 3,1 δισ. ρεάλς και τις κρατικές επιχειρήσεις 575 εκατ. ρεάλς.

Σε επίπεδο 12μήνου το πρωτεύον πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε στα 137,8 δισ. ρεάλς που αντιστοιχεί στο 3,54% του ΑΕΠ, από 126,7 δισ. ρεάλς το Μάιο, ήτοι το 3,29% του ΑΕΠ.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως το χρέος του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 1,54 τρισ. ρεάλς που αντιστοιχεί στο 39,7% του ΑΕΠ.

 

Πηγή: capital.gr