Για πολλούς οι ταραχές ήταν η εκδήλωση της έντασης που υποβόσκει λόγω της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας.

Για τρίτη ημέρα το Λονδίνο παραδόθηκε στις διαθέσεις ομάδων νεαρών που προέβησαν σε εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων και σε πλιάτσικο εμπορευμάτων, χωρίς να διστάσουν να μπουν και σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, προφανώς με σκοπό την κλοπή.

Οι συμπλοκές με την αστυνομία συνεχίστηκαν ενώ κτίρια, αυτοκίνητα, λεωφορεία και κάδοι απορριμμάτων τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Επίκεντρο των επεισοδίων αυτή τη φορά ήταν οι δύο περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, το Χάκνεϊ στο ΒΑ Λονδίνο και το Πέκαμ με το γειτονικό Λιούισαμ στα νότια.

Οι νεαροί επιτέθηκαν αρχικά στο Χάκνεϊ κατά αστυνομικών με ξύλα, σιδηρολοστούς, πέτρες και κάδους απορριμμάτων και στη συνέχεια άλλοι πυρήνες επιδόθηκαν σε καταστροφές στην άλλη άκρη της πόλης. Εκτεταμένα επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν για πρώτο βράδυ και στο Μπέρμιγχαμ της κεντροδυτικής Αγγλίας, καθώς και στο Κρόιντον, νότια του Λονδίνου.

Η αστυνομική παρουσία ήταν σαφώς πιο έντονη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ημέρες των ταραχών, αν και αυτό δεν απέτρεψε τις ζημιές και τις λεηλασίες. Οι κατηγορίες για ανεπαρκή αντίδραση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των Λονδρέζων υποχρέωσαν την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι να διακόψει τις διακοπές της και να επιστρέψει στο Λονδίνο όπου προήδρευσε σύσκεψης με την ηγεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας – της προσωρινής ηγεσίας μετά την παραίτηση των κορυφαίων στελεχών λόγω του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών. Μετά από μεγάλη πίεση από τα μέσα ενημέρωσης τις διακοπές τους στο εξωτερικό ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Οι νεαροί συνεννοούνται μέσω μηνυμάτων σε κοινή υπηρεσία κινητών τηλεφώνων και στο Twitter, με τη συμμετοχή ακόμα και δεκάχρονων. Η αστυνομία που έχει προβεί σε περισσότερες από 215 συλλήψεις περιγράφει τους υποκινητές των επεισοδίων ως μέλη συμμοριών και αναρχικούς.

Υπέβοσκε η ένταση

Όλα άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου όταν κάτοικοι του Τότεναμ συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο ενός 29χρονου συνδημότη τους από τα πυρά αστυνομικών. Το θύμα, ύποπτος για συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία, φερόταν να έχει πυροβολήσει πρώτος, ωστόσο αναφορές στον Τύπο τον φέρουν να είχε στην κατοχή του ψεύτικο πιστόλι, ενώ η πρώτη βαλλιστική έδειξε ότι η σφαίρα ανήκει στον τύπο αυτών που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Για πολλούς οι ταραχές ήταν η εκδήλωση της έντασης που υποβόσκει λόγω της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας. Σε αυτή την ανισότητα στελέχη της αφρο-καραϊβικής κοινότητας προσέδωσαν και χαρακτηριστικά φυλετικών διακρίσεων

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την υψηλή ανεργία μεταξύ των μαύρων νέων. Ορισμένοι εκτίμησαν ότι είδαμε τις πρώτες αντιδράσεις των «αγανακτισμένων» νεαρών Βρετανών.

Αρκετοί πιστεύουν ότι τα επεισόδια είναι απλά η αποκάλυψη του σοβαρότατου προβλήματος βίας που μαστίζει πολλές λιγότερο αναπτυγμένες και παραμελημένες γειτονιές του Λονδίνου. Οι «κοινοί κλέφτες» όπως χαρακτηρίστηκαν όσοι σπάνε βιτρίνες καταστημάτων ακόμα και στο αριστοκρατικό Τσέλσι μπορεί να ανταποκρίνονται στο χαρακτηρισμό αυτό, αλλά όπως πάντα αποτελούν δείγμα ευρύτερης κοινωνικής παθογένειας.

Πηγή: skai.gr