O Όσκαρ Πιστόριους θα είναι ο πρώτος αθλητής με ειδικές ανάγκες που θα αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου συμμετέχουν αρτιμελείς αθλητές.

Ο 24χρονος Νοτιοαφρικανός πρωταθλητής είναι ακρωτηριασμένος στα δυο κάτω άκρα και τρέχει με τεχνητά μέλη που είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα. Θα τρέξει στην κούρσα των 400 μέτρων και στη σκυταλοδρομία 4×400 μέτρα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα λάβει μέρος στο Ντάεγκου της Νότιας Κορέας, στις 27 Αυγούστου.

Για τον Νοτιοαφρικανό δρομέα πραγματοποιείται ένα όνειρο ζωής. “Θα είναι μια μεγάλη μέρα για μένα και ελπίζω να κάνω τους συμπατριώτες μου περήφανους. Είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση αρτιμελών αθλητών στην οποία έχω συμμετάσχει και θα αντιμετωπίσω στα ίσα τους καλύτερους αθλητές όλου του πλανήτη”.

Το 2008 το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) ήρε την απαγόρευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για αθλητές σαν τον Πιστόριους να ανταγωνιστούν τους αρτιμελείς συναθλητές τους. O μέχρι τότε κανονισμός της IAAF στηριζόταν στην υπόθεση ότι τα ειδικά πρόσθετα άκρα από ανθρακονήματα που χρησιμοποιεί ο Πιστόριους, γνωστά στους αγωνιστικούς χώρους και ως “λεπίδες”, του δίνουν ένα άδικο πλεονέκτημα.

Ο Πιστόριους έκανε προσωπικό ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα στην Ιταλία με 45.07 δευτερόλεπτα, καταφέρνοντας έτσι να προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. “Αν καταφέρω να περάσω τους προκριματικούς γύρους του Παγκ. Πρωταθλήματος, θα είμαι ευτυχισμένος,” δήλωσε.

Στην ομάδα της Νότιας Αφρικής θα συμμετέχει και η Κάστερ Σεμένια, παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα, στην οποία επετράπη η συμμετοχή αφού πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις φύλου που την απομάκρυναν από τους αγωνιστικούς χώρους για 11 μήνες. Η 20χρονη αθλήτρια υποφέρει από τραυματισμό στη μέση αλλά ελπίζει να είναι σε θέση να διακριθεί ξανά στην κούρσα των 800 μέτρων όπου διέπρεψε το 2009 στο Βερολίνο.

Πηγή: skai.gr