Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης, και ειδικά στον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s που υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ την Παρασκευή, και προσπάθεια συσπείρωσης του αμερικανικού έθνους ήταν τα βασικά σημεία του διαγγέλματος του Μπαράκ Ομπάμα για την οικονομία τη Δευτέρα.

“Δε χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης να μας πει τι πρέπει να κάνουμε και ότι έχουμε πρόβλημα που προκάλεσε η διακομματική έριδα το περασμένο διάστημα” ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του τη Δευτέρα βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

Στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την S&P που βύθισε τις αγορές.

Ό,τι κι αν λένε κάποιοι οίκοι αξιολόγησης πάντα οι ΗΠΑ θα είναι μια χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ πρόσθεσε. Τα καλά νέα είπε, είναι ότι το πρόβλημά μας μπορεί να λυθεί άμεσα, τα οικονομικά μας προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα. Οι ΗΠΑ έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια και τους πιο παραγωγικούς εργαζομένους.

Όπως είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος, «πρόκλησή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα μακροπρόθεσμα, να καταλήξουμε σε συμφωνία για να περικόψουμε τις δαπάνες εσωτερικά.»

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνδυάσουμε τις περικοπές δαπανών με δικαιότερο φορολογικό σύστημα». Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’80 μπορούμε να εργαστούμε μαζί ως ένα έθνος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σημείωσε ο Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ξαφνικά τη Δευτέρα το μεσημέρι το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου. Οι δηλώσεις Ομπάμα δεν καθησύχασαν πάντως τη Γουόλ Στριτ, που συνέχισε να σημειώνει απώλειες άνω του 4%.

Πάντως, λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οίκος αξιολόγησης S&P έριξε νέο “αλάτι στην πληγή”, υποβαθμίζοντας τους ημικρατικούς αμερικανικούς οργανισμούς ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac κατά μία μονάδα, από το AAA στο ΑΑ+. Στην ανακοίνωσή του ο οίκος εξηγεί ότι η απόφαση αυτή αντανακλά την “άμεση εξάρτηση” των δύο οργανισμών από το ομοσπονδιακό αμερικανικό κράτος.

Έως το τέλος του Αυγούστου εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ότι θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση για την πιστοληπτική κατάταξη των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση της χώρας από την S&P.

Πηγή: skai.gr