Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια,

στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

«Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.

Οι συνέπειες που θα έχει η υποβάθμιση από τον S&P μετριάζονται από την απόφαση του Moody’s Investors Service να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

Πάντως η απόφαση της S&P είναι πιθανό να θορυβήσει τους ξένους επενδυτές, ειδικά την Κίνα, που διακρατεί πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά χρεόγραφα. Το Πεκίνο έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να προστατεύσει τις επενδύσεις του σε δολάρια αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του προϋπολογισμού και του χρέους.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί 0,7%, σύμφωνα με τη SIFMA, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ομολόγων.

Η υποβάθμιση – εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ – σημειώνεται μόλις 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία, όπως και το ζήτημα του χρέους.

Πηγή: skai.gr