Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ έκανε λόγο για «αλλαγή δεδομένων» και συγκαλεί γι’ αυτό τον λόγο έκτακτη γενική συνέλευση, την Παρασκευή στις 10 το πρωί. Στη συνάντησή τους με τους ιδιοκτήτες ταξί οι περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπογράψουν καμία νέα άδεια κυκλοφορίας.

Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί,

αποφάσισαν να αναλάβουν οι Περιφερειάρχες της χώρας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αθήνα μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών και εκπροσώπων του κλάδου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα στην Κομοτηνή με εκπροσώπους των ιδιοκτητών Ταξί της περιφέρειας, τονίζοντας πως στόχος των περιφερειαρχών της χώρας είναι να λειτουργήσουν σαν γέφυρα, προκειμένου να τεθεί τέλος στις κινητοποιήσεις.

«Ομόφωνα και ομόθυμα οι Περιφερειάρχες εγγυηθήκαμε για τον διάλογο στον οποίο θα λάβουμε μέρος όλοι, καθώς η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας ταξί περιέρχεται στις Περιφέρειες. Ζητήσαμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί να γίνει αναστολή των κινητοποιήσεων ώστε να έχουμε πιο αξιόπιστο ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης και πρόσθεσε πως οι περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν ομόφωνα, να μην υπάρξουν οριζόντιες αποφάσεις, αλλά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, οι ιδιοκτήτες ταξί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί έκτακτο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με εισήγηση για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Απόφαση για περαιτέρω κινητοποιήσεις

Tην Παρασκευή στις 10 αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, στην οδό Πειραιώς, η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Ταξί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Μετά από 18 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, οι ιδιοκτήτες ταξί φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη λύση της απεργίας.

Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε η συνάντηση του προεδρείου τους ΠΟΕΙΑΤΑ, με τους περιφερειάρχες της χώρας και η δέσμευσή τους ότι δεν θα δέχονται αιτήσεις, ούτε θα εκδώσουν νέες άδειες για ταξί, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο θα προβλέπει απελευθέρωση, με κανόνες, του επαγγέλματος των ταξί, όπως έχει ήδη δηλώσει η κυβέρνηση, τόσο δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Ραγκούση, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι περιφερειάρχες, όμως, δεν δεσμεύτηκαν για την άρση των διώξεων, που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε βάρος ιδιοκτητών, για παρακώλυση συγκοινωνιών, αντιπαραθέτοντας ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Παράλληλα, διαβεβαίωσαν τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι θα πάρουν και οι ίδιοι μέρος στο δημόσιο διάλογο, που αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του μήνα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σγουρός, δήλωσε: «Προτείναμε στους ιδιοκτήτες των ταξί να αποφασίσουν ανακωχή. Θα είναι προς όφελος όλων. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει επιτέλους ηρεμία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μας για αναστολή των κινητοποιήσεων θα εισακουστεί, γιατί αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το συμφέρον τους.Το πρόβλημα των κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους του τουρισμού και στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Εμείς και οι 13 περιφερειάρχες ομόφωνα αποφασίσαμε να είμαστε οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει με την κατάθεση του σχεδίου νόμου και θα είμαστε στο πλευρό του κλάδου σε τυχόν περίπτωση που θα αδικηθεί. Επαναλαμβάνω όμως, ότι ο νόμος για την επιβολή ποινών θα εφαρμοστεί, εκτός εάν το υπουργείο με νέο νόμο αποφασίσει διαφορετικά.»

Μετά τις εξελίξεις αυτές και με δεδομένη την «κούραση» που διαπιστώνεται από την πολυήμερη κινητοποίηση, αλλά και την απόφαση ορισμένων συνδικάτων της περιφέρειας να «σπάσουν» την απεργία, ο κ. Λυμπερόπουλος καλεί έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας και θα προτείνει την αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου οι αυτοκινηστές να επανέλθουν και πάλι το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξαχθεί.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα

Ομόφωνα αποφάσισε νωρίς το απόγευμα η γενική συνέλευση του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Κέρκυρας τη συνέχιση της απεργίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Θ. Μίαρης, στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνουν και «αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις» δηλαδή χωρίς καμία προειδοποίηση σε διάφορα σημεία του νησιού.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ταξιτζήδες στην Κέρκυρα έκαναν δίωρους αποκλεισμούς στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και καταλήψεις σε εκδοτήρια εισιτηρίων σε διάφορα μνημεία. Πριν από μία εβδομάδα μια μεγάλη ομάδα ιδιοκτήτων ταξί μετά την πορεία διαμαρτυρίας εισέβαλε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε ζημιές, γεγονός που είχε καταδικάσει ο πρόεδρος του σωματείου, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.

Προβλήματα στην Πατρών-Κορίνθου

Με πορείες συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, προκαλώντας έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου και την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ταξί έκαναν αρχικά πορεία από το κλειστό γυμναστήριο «Τόφαλος» προς τα διόδια του Ρίου, στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.

Λόγω της πορείας ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα που βρίσκονταν επί της εθνικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές. Στην συνέχεια, οι αυτοκινητιστές κινήθηκαν προς τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, κλείνοντας το ρεύμα κυκλοφορίας προς το Αντίρριο. Οι ιδιοκτήτες ταξί αναμένεται να συνεχίσουν την πορεία τους στην γέφυρα, με επιστροφή προς το Ρίο.

Θεσσαλονίκη

Με μια εναλλακτική μορφή κινητοποιήσεων, μια μουσική βραδιά στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποφάσισαν να συνεχίσουν, σήμερα, την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν πριν από 18 ημέρες, οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτοκινητιστές από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται να «πλημμυρίσουν» το απόγευμα την παραλία της πόλης και με ήχους λαϊκούς από την ορχήστρα του κλάδου τους και ενημερωτικά φυλλάδια σκοπεύουν να πληροφορήσουν τους περαστικούς για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σωματείου τους, Δημήτρης Καρατάκης.

Σε Χαλκιδική, Έβρο και Δυτική Μακεδονία, οι αυτοκινητιστές, συμμετέχοντας στην απεργία διαρκείας, τηρούν στάση αναμονής, ενώ στο Βόλο, οι ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο Αλμυρού, όπου και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στο κόσμο.

Λάρισα

Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι αυτοκινητιστές στη Λάρισα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Παναγιώτη Γκονιάρη, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα Τρίκαλα και τις Σέρρες.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βασίλης Σισμανίδης, πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Αλεξανδρούπολης, εντός της ημέρας αναμένεται- εκτός απροόπτου- να διεξαχθεί στην Αθήνα, συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Kαλαμάτα

Οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στην πόλη και κατέληξαν στην πύλη του αεροδρομίου Καλαμάτας, την οποία απέκλεισαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών της Καλαμάτας Στέλιος Μάλαμας, θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο για περίπου τρεις ώρες.

Ο κ. Μάλαμας χαρακτήρισε την κινητοποίηση αυτή συμβολική, που γίνεται προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δείξουν ότι βρίσκονται συνέχεια σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Να σημειώσουμε ότι η απεργία των ιδιοκτητών ταξί συνεχίζεται και στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου, αλλά σήμερα δεν θα πραγματοποιήσουν καμιά κινητοποίηση, ενώ για αύριο ετοιμάζουν κίνηση εντυπωσιασμού στην Κορινθία με την συμμετοχή αυτοκινητιστών από όλη την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα.

Τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης λίγα μέτρα από το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου απέκλεισαν στις 11.00 το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας. Το σημείο του αποκλεισμού είναι ισόπεδη διάβαση διέλευσης τρένων και με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες των ταξί καθυστέρησαν για 15′ την αμαξοστοιχία Αθηνών – Θεσσαλονίκης και για τον ίδιο χρόνο, ένα τοπικό τρένο το οποίο κινείται μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας.

H σιδηροδρομική συγκοινωνία αποκαταστάθηκε και οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας κατευθύνονται στα Καμένα Βούρλα με τα αυτοκίνητά τους έχοντας την πρόθεση να μεταφέρουν δωρεάν τους τουρίστες της περιοχής.

Πορεία με τα οχήματά τους στο κέντρο της Καρδίτσας έκαναν το μεσημέρι ιδιοκτήτες ταξί από τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Αυτή την ώρα οι αυτοκινητιστές συζητούν για το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο και τις επόμενες κινήσεις τους.

Πηγή: skai.gr