Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιό της, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά από τη μηνιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην οποία ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΚΤ ενισχύει τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων,προκειμένου να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές.Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις,

τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα».Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση την οποία αναλυτές της αγοράς ερμηνεύουν πως υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.

Σε μια ευθεία αναφορά στην τρέχουσα κρίση χρέους, ο κ. Τρισέ κάλεσε το σύνολο των κυβερνήσεων χωρών μελών της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην ευρωζώνη και τόνισε ότι πέραν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Η συνάντηση της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης για τον πυρήνα της ευρωζώνης και εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ιταλία –μια εξέλιξη που έχει αναστατώσει τους αξιωματούχους και έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο το ξεχασμένο σχέδιο των τραπεζών για την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της Standard & Poor’s, Ζαν-Μισέλ Σιξ, ανέφερε ότι οι αγορές περιμένουν από την ΕΚΤ να ξαναρχίσει την αγορά ομολόγων, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του οποίου η οκταετής θητεία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να «χαλαρώσει» την αυστηρή γραμμή που ακολουθεί σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο η επιβράδυνση της ευρωζώνης σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί μετά τον Απρίλιο.

Πηγή: skai.gr