Καθησυχαστικό μήνυμα επιδίωξαν να στείλουν χθες (2 Αυγούστου) οι ηγέτες της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ ενώ παράλληλα διογκώνεται το σενάριο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης.Χθες, τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα έφθασαν

στο υψηλότερο επίπεδότους σε όλη την ιστορία της ευρωζώνης, καθώς και η Ρώμη πλέον (μετά τη Μαδρίτη) βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχίας των επενδυτών αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός καθυστέρησε τα σχέδια διακοπών του για να παρακολουθήσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ενώ ο ιταλός υπουργός οικονομικών Giulio Tremonti, προγραμμάτισε έκτακτες συνομιλίες σήμερα μεταξύ της Τράπεζας της Ιταλίας, της δημόσιας ρυθμιστικής αρχής Consob και την αρχή ασφάλισης ISVAP.

Van Rompuy: «Η Ελλάδα ξεχωριστή περίπτωση από Ιταλία και Ισπανία»

Στο χθεσινό φύλλο της Le Monde ο Πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy έσπευσε να τονίσει τις διαφορές μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας από τη μία, και από την άλλη της «μοναδικής» κατάστασης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι συγκρίσιμες.

Πρόσθεσε: «Οι τρέχουσες αξιολογήσεις του κινδύνου στις αγορές δεν ανταποκρίνονται καθόλου στα βασικά οικονομικά μεγέθη και είναι ανόητο… να θεωρείται ότι Ιταλία και Ισπανία πιθανώς αθετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.»

Στην Κύπρο στο μεταξύ παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα (28 Ιουλίου) μετά τη μαζική έκρηξη πυρομαχικών που κατέστρεψε τους κύριους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας νωρίτερα μέσα στο μήνα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το νέο σχήμα, ενώ οι υποθέσεις ότι η χώρα θα αναζητήσει δάνειο διάσωσης πληθαίνουν.

Επιτροπή: Κανένα θέμα για κυπριακό σχέδιο διάσωσης

Την 1η Αυγούστου αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης Fitch δήλωσε ότι ίσως υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, ενώ με μια έκτακτη δήλωση η Τράπεζα της Κύπρου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ένταξης του νησιού στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Ο Chris Pryce, διευθυντής του Ομίλου Fitch Sovereign, είπε στο Reuters: «Όπως έχουν καταστήσει σαφές σε προηγούμενες εκθέσεις, θα ήμασταν υπέρ μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής εξυγίανσης από ό, τι έχει λάβει χώρα ως τώρα.»

Τους τελευταίους μήνες και οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την Κύπρο, και προχώρησαν σε περαιτέρω μειώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού, εκπρόσωπος της Επιτροπής απέρριψε την ιδέα ότι η προσοχή που δίνεται στην Κύπρο είναι πέρα από την συνηθισμένη λέγοντας: «Οι οίκοι αξιολόγησης ενδιαφέρονται για όλες τις χώρες, όλα τα προϊόντα και όλες τις εταιρείες.»

Πρόσθεσε: «Όσον αφορά στην Κύπρο δεν υπάρχει θέμα σχεδίου διάσωσης. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους για την εξυγίανση των οικονομικών και επανεκκίνησης της οικονομίας, και είμαστε σίγουροι ότι παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Oρόσημα

Σήμερα: έκτακτη συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με φορείς του τραπεζικού τομέα για συζήτηση επί της κρίσης

Απόψεις

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός Jyrki Katainen χαρακτήρισε την Τετάρτη την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αποτελεί ανησυχητικό και τρομακτικό πράγμα», είπε σε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι YLE.

«Ολόκληρη η Ευρώπη είναι σε μια επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Angel Gurria, είπε στο Reuters ότι η Ιταλία έχει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της και ότι λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

«Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη ξένης βοήθειας για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, είναι ΟΚ», τόνισε σε συνέντευξη στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η Ιταλία έχει υψηλό ποσοστό εγχώριας αποταμίευσης.

Ο Καναδάς επικρότησε τα σχέδια λιτότητας της ιταλικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου ενώ κάλεσε την Ευρώπη να καταλήξει σε πανευρωπαϊκή συνολική λύση για το πρόβλημα του χρέους.

«Η ανησυχία μας στην Ευρώπη – έχουμε ωθήσει τους ευρωπαίους να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση- είναι η εξεύρεση μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης για αυτά τα θέματα, καθώς εάν προσεγγίζεις τέτοια θέματα ανά χώρα είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τη δυνητική κρίση», είπε ο καναδός υπουργός οικονομικών Jim Flaherty.

Πηγή: euractiv.gr