Η μετάδοση του ιού της κρίσης χρέους σε Ιταλία, Ισπανία ακόμη και Γαλλία θα κινητοποιήσει τους ηγέτες της ευρωζώνης σε ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής,

με άμεση αύξηση των πόρων του EFSF τουλάχιστον στο 1 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ σήμερα. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν τραπεζίτες, σχολιάζοντας την εξάπλωση της κρίσης χρέους και στους «ισχυρούς» της Ευρώπης, ενώ παράλληλα εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τυχόν επιδράσεις στη δρομολογημένη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Όπως προσθέτουν, δεν τίθεται θέμα κάποια χώρα να κάνει πίσω από τα συμπεφωνημένα στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, καθώς όχι μόνο έχουν όλες δεσμευτεί με την υπογραφή τους, αλλά και επειδή επιπλέον η συμφωνία προβλέπει ρήτρες αποζημίωσης των χωρών σε περίπτωση που χρειαστεί να δανείσουν χαμηλότερα από όσο θα δανείζονται οι ίδιες.

 

Παράλληλα, δεν υπάρχει άμεση επίπτωση στις συζητήσεις που γίνονται για να αποσαφηνιστούν οι τρόποι συμμετοχής των τραπεζών στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες ώστε αμέσως μετά το ελληνικό Δημόσιο να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής. Ενδεχομένως στο στάδιο αυτό, να εκδηλωθεί μικρότερη συμμετοχή από ξένες τράπεζες, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις δρομολογημένες διαδικασίες.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι τα όσα διαδραματίζονται τώρα στην ευρωζώνη πιστοποιούν πως το πρόβλημα δεν ήταν η ελληνική κρίση, ούτε το ελληνικό χρέος απειλούσε να διαλύσει την ευρωζώνη. Ειδικότερα, το χρέος της Ελλάδας, ύψους 351,21 δισ. ευρώ (144% του ΑΕΠ της χώρας) αποτελεί μόλις το 5,51% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους που ανέρχεται σε 6,378 τρισ. ευρώ.

Ιταλία και Ισπανία αντιπροσωπεύουν από κοινού σχεδόν το 36% του ευρωπαϊκού χρέους, το οποίο σε ονομαστική αξία, δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται και οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται με τα κουπόνια των ομολόγων, ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι εάν προστεθεί το χρέος της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας ως ποσοστό του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους, οι τέσσερις μεγάλοι της ευρωζώνης συγκεντρώνουν το 75,80% του ευρωπαϊκού χρέους. Επομένως, αναφέρουν οι τραπεζίτες, είναι πολύ δύσκολο να «πειραχθεί» η Ισπανία και η Ιταλία γιατί διαφορετικά θα πρέπει να μιλάμε για τη θανατική καταδίκη του ευρώ.

Χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης να υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι κλυδωνισμοί στις αγορές αντανακλούν τις αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για ενδεχόμενο συστημικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε χθες ότι η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαία για να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε ακολουθήσει τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, είχε μιλήσει για την ανάγκη ενός ισχυρού τείχους προστασίας στην ευρωζώνη (νέες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά σε εξαιρετικές περιστάσεις) καθώς η κρίση χρέους σε πολλές χώρες εξελισσόταν σε συστημικό πρόβλημα που απειλούσε τη σταθερότητά της.

 

Πηγή: capital.gr/Νένα Μαλλιάρα